maanantai 2. joulukuuta 2013

Luukku 2: Mitä tänään juotaisiin?


Eilen laittamieni kuvien jälkeen aloin pohtimaan, ajatteleeko joku kukkahattutäti että meillä oikeasti kiskotaan kuningas alkoholia aamusta iltaan, ja tulin siihen tulokseen että mun pitää ehkä vähän avata tätä aihetta!

Itävallassa alkoholi ei ole samanlainen tabu ja monsteri mikä Suomessa. Täällä olut on vuorokauden ajasta riippumatta ruokajuoma samalla tavalla kuin vesi, on ihan normaalia ottaa snapsit missä tahansa tilanteessa, oli kyse sitten syntymäpäiväkahveista tai ihan vain tavallisesta perhelounaasta.

Ero tulee ehkä siinä, miten sitä alkoholia kulutetaan. Paljonhan sitä kuluu, mutta ei samalla periaatteella kuin Suomessa. Esimerkkinä olut (bisse, kalja, rakkaalla lapsella on monta nimeä). Tämän vuotisen tutkimuksen mukaan Itävallassa juodaan vuodessa olutta keskimäärin 108,3 litraa per pää, Suomessa summa on 85 litraa.

Niin, ero ei ole mikään valtava, paitsi juurikin siinä käyttötavassa. Moni suomalainen kiskoo kerran viikossa yhdellä kertaa saman määrän kuin itävaltalainen pikkuhiljaa viikon aikana. Kumpi on sitten parempi? Ehkä juurikin tämän takia alkoholi on Suomessa joidenkin keskuudessa niin negatiivinen asia. Ja nojoo, ne Suomen varmasti jokaikisestä kaupungista löytyvät ihanat kadunmiehet (spurgut, deekut, myös näillä kultseilla on monta nimeä) on ehkä myös osasyy tähän.


Seurasin huvittuneena jokin aika sitten Facebookin dorkimmassa ryhmässä, ÄiTyLeissä, ollutta keskustelua perheen alkoholin käytöstä. Järkyttävän moni sanoi että ei missään nimessä juo edes yhtä siideriä eikä todellakaan anna miehenkään juoda sitä yhtä kaljaansa, jos lapset ovat paikalla, nukkuivat tai eivät. Oli kyse saunomisesta tai juhlapyhästä. Onko tämä sitten normaalia?

Mä olen ehdottomasti sillä kannalla että lasten kanssa ei todellakaan oteta niin paljoa ettäkö ajatus vähääkään hämärtyy tai käytös tippaakaan muuttuu. Varsinkin pienet lapset huomaavat käytöksessä eron ja koska he eivät tiedä mistä on kyse, alkaa se tietysti varmasti pelottaa. Mutta herranjumala, ei sekään ole oikein että alkoholista yritetään tehdä näkymätön asia, hirviö, jota ei ole olemassa muuta kuin silloin kun äiti lähtee viihteelle ja on seuraavana päivänä huonovointinen. Mitä ne lapset myöhemmin ajattelee?

Samanlailla kun joillakin on keittiössä limsaa litrakaupalla, on meillä rehellisesti kori kaljaa. Meistä kumpikaan ei tykkää limsasta yhtään enkä mä juo myöskään mehuja, Stefan saattaa joskus ostaa tuoremehua. Mä juon älyttömästi vettä, joskus ruuan kanssa maitoa. Kuten sanoin, olut on täällä ruokajuomana no big deal. Mä rakastan sen makua ja olinkin innoissani kun luin että imetysaikana juotuna se lisää maidontuotantoa! Silloin meillä olikin aina kaksi koria kaljaa keittiössä, Stefanille tavallista ja mulle alkoholitonta.


Koffia tai kokista, ihan sama. Paitsi että kokis on hirveen makusta.

Entäs ne edellisessä postauksessa nähdyt lukemattomat punkkupullot sitten? No, juoko kukaan glögiä joulun alla? Niin, meillä tosiaan keitellään glühweinia parina iltana viikossa. Glühweinia, jossa ei keittelyn jälkeen ole prosentteja kovinkaan paljoa. Se on se maku, ei se alkoholi, minkä takia sitä meillä nautitaan. Samanlailla kuin kaljaa. Nauttia on eri asia kuin dokata.

Jokin aika sitten olin Lucaksen kanssa meidän pihassa kun naapuri huusi luokseen tien toiselle puolelle. Juteltiin niitä näitä, kunnes hän sanoi että onpas kyllä kaunis päivä, otetaanpa yhdet snapsit sille ja meidän hyvälle naapurustolle. Ihan normaalia meilläpäin, sama kuin tarjoais kahvit (paitsi että tykkään kyllä enemmän kahvista), mutta voin vain kuvitella mitä joku niistä alkoholi on tabu-äityleistä olisi tuumannut, viinaa keskellä päivää, herranenaika.

Liika on tietysti liikaa, kuten ihan jokaikisessä asiassa. Ja kuten niissä kaikissa asioissa, järjenkäyttö on sallittua, jopa suotavaa. Mikä sinä olet - kukkahattutäti, tällainen doku vai jotain siltä väliltä?

23 kommenttia:

  1. Mä oon kans just sitä mieltä, et lapselle on vaan hyvä näyttää kotona maltillisen alkoholinkäytön malli. Eli siis se, että alkoholi on ruokajuoma, saunajuoma jne, eikä dokausjuoma. Liittyy varmasti mun omaan kasvatukseen, mun vanhemmat ei dokaa - minkä Suomessa moni käsittää meinaavan et ne on absolutisteja, mutta eihän ne ole, vaan meillä on vanhemmat juoneet aina alkoholia. Viiniä ruoan kanssa, joskus yhen bissen illalla leffaa katsoessa. Mut kännejä ne ei vedä, vaikka lähtis yhdessä baariin, eli yleensä pelaamaan bilistä kahdestaan ja juomaan yhen tai kaks tuoppia. Mut jos sanon täällä että mun porukat lähti baariin, kaikki kelaa automaattisesti että ne lähti vetämään hirveet perseet ja konttaa kotiin :D

    Positiivistahan se vaan on, ETENKIN täällä Suomessa, että lapset näkee kotoa mallin siitä, että se viina nimenomaan ei ole vaan kännäämiseen tarkoitettu. Mun mielestä jos sitä alkoholia välttää kokonaan lasten edessä niin siitä nimenomaan se mielikuva tulee, että jos alkoholia ottaa, sitä otetaan vaan sit se viis litraa kerralla ja sammutaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sun isi onkin fiksu Keski-Eurooppalainen ;) Tosin ei sillä, kyllähän täältäkin tottakai löytyy niitä samanlaisia suomalaistyylisiä kotiin konttaajia (itsekin tähän kastiin kuuluneena haha :D), mutta ne ei vain jotenkin tunnu samanlaisilta kuin Suomessa. Turistithan sitä enimmäkseen tekee jonka ymmärtää hyvin, kyllähän nyt lomalla saa juhlia. Mutta se asia, mistä oon onnellinen, on se että esimerkiks après ski-paikoissa (niitäkin jonkin verran kuluttaneena kokemuksen sana puhuu ... :D) oon ihan älyttömän harvoin nähnyt lapsia jotka joutuis lipittään limpparia sen aikaa kun vanhemmat dokaa. Eli meno ei ole niinkuin Ruotsinlaivoilla.

      Poista
  2. Toi on kyllä totta, että Itävallassa alkoholia käytetään eri tavalla kuin Suomessa. Pari esimerkkiä:
    - ihan normaalia juoda bisse tai lasi viiniä ruoan kanssa / illalla telkkaria katsoessa, no big deal
    - entinen vuokranantaja soitti, etten ole maksanut vuokraani, ja kun menin selvittelemään asiaa hänen kanssaan ja hän huomasi olleensa väärässä, oli kommentti (klo 8 aamulla) "maistuisko anteeksipyyntönä snapsi?"
    - jos on pienikin juhlanaihe, juodaan lasi skumppaa. Siis lasi, ei hirveitä kännejä kuten Suomessa usein tapana

    Kuitenkin mun mielestä jokapäiväinen tissuttelu on missä tahansa maassa vähän outoa, oli sitten lapsia tai ei. Eihän ne alkoholistitkaan aina päätä täyteen vedä, vaan nimenomaan juovat usein. Kyllä mekin otetaan poikaystävän kanssa just ehkä pari radleria viikossa telkkaria katsellessa, ja mun mielestä se on fiksumpaa kuin just "vedän joka viikonloppu hirveet kännit diskossa" -tyyppinen juominen. Silti mun mielestä on outoa, jos joku oikeesti juo PÄIVITTÄIN bisseä, vaikkakin sit vaan yhen tai kaks pulloa kerralla.

    Eli johtopäätöksenä, taidan olla jotain kukkahattutädin ja dokun väliltä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana toi vuokranantaja :D ! Ja joo, tissuttelusta tulee vähän sellainen dokumeininki, mutta mä lasken tissutteluks jo vähän enempi kuin yhden joka toinen ilta. Tosin mä voin kyllä myös myöntää että pahimpana duuniaikana selvisin 14-16 tunnin hektiset työpäivät iloisena sillä ajatuksella että kotiin päästessä on jääkaapissa kylmä bisse, onneks sen usein sai kiitoksena pomolta jo gondolissa :D ! Mutta selvisin myös ilmankin (esimerkiks suklaalla ja Greyn anatomialla), joten ehkä en kuitenkaan mennyt ihan alkoholistista. :)

      Poista
    2. Joo siis mulla on yhellä frendillä sellainen poikaystävä, joka ihan oikeesti kittaa joka päivä/ilta sen kaks kaljaa, ja kun tyttöystävä kysyi, et voisko se olla vaik viikon juomatta sitä paria päivässä, niin ei onnistunut... et tollanen tissuttelu ehkä menee enemmän sinne dokumeiningeille, toi sun itsensä palkitseminen bissellä rankan työpäivän jälkeen on sen sijaan musta ihan normaalia ;) Mullakin toimii radler ja noi samat suklaa ja Greyn anatomia! :D

      Poista
    3. Mä veikkaan että moisia poikaystäviä on jonkin verran... :D Stefan aina sanoo itseään alkiks, mutta yritän sille toitottaa että ihan niin usein me ei uutta kaljakoria kotiin kanneta ettäkö se vois sellaseks itseään kutsua! Oon muuten tasan kerran juonut Radleria (juurikin pomon tarjoomana), eikä maistunut... Se rakas kalja pilattu :D !

      Poista
  3. Täällä landella om myös kohteliasta keittää kahvia myös muille kuin vain itselleen. T: KatjaMama

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pötypuhetta. Siellä on kohteliasta juoda ystävän kanssa vaikka ei YHTÄÄN tee mieli bisseä tai höhöjuoma ei höhötytä, vielä kohteliaampaa on lähteä ystävän mukaan baariin vaikka ei YHTÄÄN huvittais. Kaikkein kohteliainta on kuitenkin sinapit rakkaan korvassa ♥.

      Poista
    2. Kaikista kohteliainta on lainata omaa miestään ystävänsä seuraksi huutelemaan porttikonkeihin. Ja vastailemaan yöllä tuleviin puheluihin naapurista <3

      Poista
    3. Oi Sepänkuja, oi mitä aikoja ♥ ♥ ♥ ja vielä toiset sata sydäntä perään!

      Poista
  4. Tämä on kyllä niin totta! Sain muun muassa äidiltäni kommenttia kun useamman kerran satuin sivulauseessa mainitsemaan, että kävin kesällä työkaverin kanssa töiden jälkeen yksillä tai avattiin viinipullo tai keskellä päivää join tervetuliaissnapsit tai töissä juotiin skumppaa vapun kunniaksi...Nämä tapahtumat tosin sijoittuivat suurimmalta osin Sveitsiin, mutta eiköhän se Itävallassa ole aika sama, kyse on enemmän traditiosta ja juhlistamisesta tai kohteliaasta eleestä. Suomessa taas "tinataan" juurikin sen takia, että humalluttaisiin ja saataisiin keho turrutettua! Lisäksi jopa krapula suunnitellaan etukäteen. Jos mainitseekaan mitään alkoholiin viittavaa, heti alkaa ihmeellinen päivittely että mitäs sitä nyt tuolla tavalla, taas ollaan ryyppäämässä. Voitaisiin ottaa vähän enemmän mallia sieltä Keski-Euroopasta...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan! Sama jos vetäis kakkua kaksin käsin kokoajan, siitä lihoo. Kun kohtuudella syö, on se okei! Mun pointti on se, että lasten ei tarvitse katsella sitä ryyppäämistä, mutta ne voi hyvin nähdä ja kokea sen, että sitä voi nauttia myös ihan normaalisti, turvallisesti, ilman mitään örvellyksiä. Suomessahan ne yritti jossain vaiheessa kieltää kokonaan kaljan mainostamisen, en tiedä sitten menikö läpi, mut just tuokin ampuu mun mielestä jo aika yli. :D

      Poista
  5. Hei kerro miten sä sitä Gluhweinia teet? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt pitää kyllä odottaa toi meidän pääkokki kotiin ennenkuin alan tarkemmin kertomaan, koska MINÄHÄN en sitä tee. :D Mutta tummaa ruokosokeria, punkkua, appelsiinia, sitruunaa, kanelitankoja... Olikohan muuta, kerron myöhemmin! :D

      Ja hei mulla ei ole jenkkien perinteistä aavistustakaan enkä edes muista tähän hätään mitään mistään ohjelmastakaan bongattua, onks siellä päin mitään joulujuomaa :o ?

      Poista
    2. No ei täällä oikein mitään oo. Oon suunnitellu tekeväni glögiä ite, se varmaan tapahtuis aika samalla tavalla kun toi gluhwein. Mut jos sulla on jotain tarkkaa resepsuunia niin pistä tuleen, haluun jotain ihanaa joulujuomaa!

      Poista
    3. Eli ! Tummaa ruokosokeria about 3 isoa rkl (Stefan ei osannut sanoa mitään tarkkaa mittaa kun se vaan kaataa sitä aina sinne jonkin verran) kattilaan, kuumennetaan karamelliksi niin että se kovettuu. Pullo kuivaa punkkua perään (makealla ei tule niin hyvää), sokeri pehmenee ja sulaa taas. Appelsiini kuorineen, puolitettuna, sisään voi laittaa neljä neilikan siementä. Puolikas sitruuna, kuorineen. Eli osta luomuhedelmiä niin ei ole mitään myrkkyjä ;) Puolikas kanelitanko ja "jonkin verran" vaniljasokeria, anna hautua miedolla lämmöllä tunnin verran. Vaniljasokeria voi lisäillä hauduttamisen jälkeen jos on liian kitkerää. :) Oonpa mä hyvä kertoja ... Enivei, tää on nomnom! :)

      Poista
    4. Tänkjuu! Kuulostaa hyvältä ja menee ehdottomasti kokeiluun :)

      Poista
  6. Hyvä ,Pimmi,ole vain rohkeasti oma itsesi,syö mitä syöt ja juo silloin kun huvittaa,nimenomaan huvittaa eli on kivaa.Suruun älä juo äläkä silloin kun lähdet autolla liikkeelle.Siinä on mummosi ehdoton raja.Siinä voi tehdä paljon pahaa paitsi itselle myös ihan viattomille kanssaihmisille.Ja salajuopot ovat pahimpia,sanoo kaiken nähnyt vanhus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin oonkin ! Onneks mä en edes autoile, mutta en kyllä anna kenenkään muunkaan autoilla moisessa tilanteessa. :) Hyviä ohjeita mummo ♥ !

      Poista
  7. Kyllä mäkin mieluusti nautin lasin punkkua tai oluen ruokajuomana. Ja täällä se on niin paljon halvempaa kuin Suomessa. En ehkä ostais sitä 1,7e maksavaa S-budget rotweinia, mutta kun alle 3 eurolla saa ihan kelvollista viiniä, niin miksei sitä ruokajuomana nauttis? Meillä kämppis teki glühweiniä jostain valmispussisekoituksesta ja lisäs sitten punkkua siihen, yllättävän kelvolliselta se maistui. Meillä on ollut asuntolan alakerrassa muutama asukaskokous, joissa ollaan puhuttu mm. rikkinäisestä tiskikoneesta, likaisesta yhteiskeittiöstä ja muista talon ongelmista. Sinne on joka kerta asukastoimikunta tuonut pari koria kaljaa, eikä siinä oo mitään kummaa, viimeks ne toi pullon jägermeisteria ja tarjoili shotteja kaikille. Oli oikein kivaa eikä kukaan kännissä ollut.

    Mua ärsyttää kans se Suomen mustavalkoisuusajattelu, joko oot absolutisti tai sitten kännäät joka päivä, ei oo välimuotoja, noin karrikoidusti ajateltuna. Nimenomaan pitäisin rajana sitä, että saunakalja tai pari on ok myös lasten kanssa, mutta änkyräkänni ei, mitä jos muksu satuttaa ittensä, kuka sen sitten sairaalaan ajaa ku vanhemmat on kännissä? Lapsethan vaan kiinnostuu entistä enemmän alkoholista, jos sitä yhtäkin saunakaljaa niiltä salailee. Musta on ihan tervettä näyttää lapsille, että alkoholia voi ottaa myös vain sen yhden lasillisen, ei aina tartte vetää perseitä olalle.

    Kyllä se suomalainen veropolitiikkakin osin vaikuttaa varmasti. Kun rajoitetaan myyntiaikoja ja nostetaan jatkuvasti veroja niin sitten sitä on pakko hamstrata halvalla Tallinnasta ja viinasta tulee jotenkin ihmeellistä ja erikoista. Ylipäätään musta on tyhmää, että sen pienen vakavasti alkoholisoituneen porukan takia pitäis suunnilleen kieltää kaikki alkoholi tai laittaa keskiolut takaisin Alkoon, jossa sitä myytäis korkeintaan tiistaisin klo 11-14:30. Ei Suomesta tuu varmaan koskaan "sivistynyttä" keskieurooppalaista maata alkoholin suhteen, mutta ei ne ongelmat kyllä tuolla kieltopolitiikalla ratkea, siitä ei hyödy muut ku Tallinnan sataman viinakaupat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan, paljon hyviä pointteja ! Meillekin pomo tarjos usein duunin jälkeen gondoliin kotimatkalle bissen/radlerin, niitä piti tosin aina piilotella hissimiehiltä ettei ne suuttuis ;) Ja hei ne kaupan valmisglühweinitkin siis ihan pullossa ei musta ainakaan ole hassumpia. :) Stefan vaan tahtoo tehdä aina itse. :D

      Poista
  8. Hyvä postaus (niinkuin muutkin vaikken kaikkia aina kommentoikaan) ja taas kerran asiaa :o)! Itävaltalaiset osaa tosiaan käyttää alkoholia fiksummin. Ehkä se ei oo täällä samalla lailla "kielletty hedelmä" kuin Suomessa...miten tän selittäs. Itävallassa jopa hyväksytympää tietyllä tasolla.

    Sekä suomalaisissa että itävaltalaisissa firman pikkujouluissa käyneenä voin sanoa olevani iloinen että ens viikolla on luvassa semmoset Itävaltalaiseen tyyliin. En oo koskaan kuullu semmosia nolaamisjuttuja pikkujouluihin liittyen Itävallassa mitä Suomessa viina saa aikaan pikkujouluissa ja ne jutut tuntuu olevan arkipäivää. Ei toki kaikki pikkujoulut mee Suomessakaan överiksi mutta oon iloinen ettei tartte enää selitellä jos ei halua osallistua pikkujouluihin jonka kulun suurinpiirtein ennalta arvaa. Tän hetkisen työpaikan pikkujoulut on aina hauskoja ja menen sinne mielelläni. Niiden jälkeen kaikki tuntee toisensa töissä jälleen kohdatessa ja elämä jatkuu sellaisena kuin se oli ennen pikkujoulujakin.

    Leppoisaa pikkujouluaikaa kaikille!
    Heli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kielletty hedelmä on hyvä sana, ymmärrän selittämättä kun en itsekään oikein osannut sitä kunnolla selittää. :D

      Meidän joulujuhlat duuneista on aina olleet melko fiinejä, siis tottakai kalja ja viini on virrannut kun ilmaista on, mutta ei ole ollut sellainen telkkareista tuttu suomalainen pikkujoulu-meno. :D Seuraavana päivänä on ollut hauska mennä duuniin, just niinkuin sanoit, elämä jatkuu sellaisena :D !

      Poista