keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Luukku 18: Jokainen tavallaan, mutta...

 

Ei varmasti tarvitse olla äiti- tai isäihminen tietääkseen, että jokaikinen vauva on erilainen. Toki monella lapsettomalla on ennakkoluuloja, tai ehkä paremmin sanottuna todeksi uskomaansa tietoa, asioista joista ei todellisuudessa tiedäkään mitään. Esimerkiks mä luulin ennen vauvan saamista, että kaikki ne äidit, jotka eivät imetä, eivät vain halua imettää ettei tissit mene pilalle! Ei mulla ollut hajuakaan että se on osalle lähes mahdotonta, ihan sama kuinka paljon sitä tahtoo.

Koska jokainen vauva on erilainen, tarvitsee jokainen myös erilaista, juuri hänen korkeudelleen sopivaa hoitoa! Mä en todellakaan tässä nyt tahdokaan arvostella ketään (en edes sillä hauskalla "ei millään pahalla, mutta..."-tavalla), kerron vain mitä suosituista perusjutuista en ITSE tahtoisi tehdä. Vähän toivonkin että tämä aiheuttaisi keskustelua, koska ei musta ole ollenkaan väärin että joku tekee just toisinpäin kuin minä, päinvastoin! Olishan se nyt kamalaa jos me kaikki oltais samanlaisia, eikö?


(Laitan samalla parit kuvat finskeille, isin kanssa isossa kylvyssä ♥.)

Perhepeti on mun aivoille käsittämätön ajatus. Onhan se aivan ihanaa kun beibi tuhisee ihan vieressä, mutta varsinkin se, kun se nukkuu vanhempien välissä, kuulostaa musta erittäin epätoimivalta - paitsi vanhempien nukkumisen, eritoten parisuhteen kannalta. Ehkä mä olen jotenkin kummallinen, mutta jos esimerkiks kuulen joidenkin eronneen ensimmäisen vauvavuoden aikana ja kuulen että heillä on nukuttu vauva välissä, en ylläty erouutisesta ollenkaan. Musta on ihana nukahtaa Stefanin kainaloon, on ihana olla päivän päätteeksi vielä ihan kaksin ihan lähekkäin.

Ulkomailla asuvien suomalaisten äitien Facebook-ryhmästä olen huomannut, että taaperoimetys tuntuu olevan normaalia ainakin ulkomailla. En tiedä miten Suomessa siihen suhtaudutaan, mihin esimerkiks neuvolassa kehoitetaan? Tottakai se on musta siis mahtavaa, upeaa että vauva saa terveellistä, juuri itselleen sopivaa (ja ilmaista!) ravintoa pitkään, mutta musta siinä on jotain outoa.

En tiedä kuinka pitkään mulla olis riittänyt maito, mutta lopettelin omasta halustani imetyksen joskus puolen vuoden jälkeen. Imetys ei todellakaan ole musta mitenkään ällöttävää, mutta jotain omituista siinä on, että taapero tulee repimään äidin paidanrinnuksesta kun tahtoo vähän tissitellä, varsinkin jos se sitten tulistuu kun ei sitä saakaan. Erityisesti julkisilla paikoilla tämä kuulostaa musta jotenkin, no, kummalliselta.


(Haha, aika filosofisen näköinen mietiskelijä.)

Yksi turhake jonka käyttöä en myöskään ymmärrä, on tutti. Ymmärrän kyllä että se tuo vauvalle turvaa ja lohtua, mutta en mä nyt tiedä kumman vauva valitsisi jos se saisi itse valinnan suorittaa - muovinen kapistus imettäväksi vai mamin syli. Varsinkin sellainen "tarpeeton" taaperotutteilu mua kummastuttaa, usein kun näkee jopa 2-3-vuotiaita leikkimässä jossain tutit suussa. Silloin se ei ole musta enää sitä lohdun saamista, vaan vanhempien laiskuutta, koska he ovat varmasti tietoisia mitä pitkään jatkuva tutin syöminen aiheuttaa hampaille, eivät vain ole jaksaneet vieroittaa vauvaa siitä.

Entäs ne lastenvaatteet? Nehän on ihania! Mutta vähän turhan kalliita tälle pihiliisalle! Kuten olen monesti todennut, mä en ymmärrä sitä että tuhlataan satoja euroja nimenomaan vauvanvaatteisiin, koska pieni beibi kasvaa niin hirveän nopeaa tahtia, vaate saattaa olla jo kahdessa viikossa liian pieni! Nykyään, kun Lucas ei enää veny ihan samanlailla, olenkin malttanut kuluttaa roposia sen vaatteisiin vähän useammin.

Tässä vaateasiassa tosin ymmärrän äitejä (isit niitä harvemmin hamuavat...) aika hyvin, koska lastenvaatteet on oikeasti ihan supersöpöjä, ja mä ostelisinkin mielelläni kaikki maailman vaatteet, jos vain raaskisin. Niistä ei kuitenkaan ikinä saa täyttä hintaa takaisin (toki joissain vaatteissa aika lähelle saattaa päästä) ja tahdon että beibi saa rellestää kuten tahtoo, ilman että tarvitsee pelätä ikilikaa tai hajoamista. Lastenvaatteista olen kirjoittanut jo aiemmin, joten jätetään tämä asia nyt!


(Pitäisköhän tota tukkaa vähän leikata...)

Vielä kerran muistutan, että olen sitä mieltä että jokainen tehköön parhaakseen näkemällään tavalla, minä en ketään tuomitse saatika koita käännyttää, kenties mä sit olen vain liian suvaitsevainen ihminen? Kyllä moni varmasti ihmettelee jotain meidänkin touhuja, mutta ihmetelkööt! Kuulisin myös toki mielelläni jos näin on, voin yrittää selittää miksi niin on! Onko joku koittanut käännyttää jotakin meidän ihanista lukijoista johonkin? Onko teillä joku asia mitä ette tahtoisi itse vauvan kanssa tehdä? :)

29 kommenttia:

 1. ''hups virhe'' vatun blogger....... palaan uudelleen asiaan kun saan kirjottaa rauhassa -.-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä mollaa, ihana bloggerihan toimii aina niiiiiiin moitteettomasti :D !

   Poista
  2. NONIIN!! Eli perhepeti; no mulla ei ole miestä joten ihan kamalan suureksi perhepediksi ei voinut kutsua, mutta ensimmäiset 5 kuukautta Niilo nukkui mun vieressä :D

   Taaperoimetys; 1,5v max. Yritän kovasti vähentää nyt ja vierottaa tavan maitoon, mutta tää on oikeesti vaikeeta :O Ahdistaa ajatus siitä, ettei mun vauva olekaan enää vauva kohta :(

   Vaatteet, tartteeko niistä edes mainita :P

   Poista
  3. Aijuu ja tutti unohtui! Tutti käytössä vain kun on kipeä/tekee hampaita/rattaissa ettei syö haalaria -.-

   Poista
  4. Oho samalla minuutilla :D ! Ja hei musta se imetys oli henkisesti vaikeeta lopettaa sillon 6-7 kuukaudenkin jälkeen vaikka sen tosi hiljalleen teinkin, voin vaan kuvitella kuinka hankalaa se susta on :D !

   Poista
  5. Haha ihana tsätti meillä täällä :D ! Lucas on tehnyt viisikuisesta hampaita varmaan 24/7 ja tunkenut aina KAIKEN suuhunsa, siinä ei tuttikaan varmaan ois matkassa pysyny. :D

   Poista
 2. Taaperoimetys ja taaperotutteilu on niitä mitä en varmasti tuu tekemään, hyi suoraansanottuna :D. Me nukutetaan pääsääntösesti pojan pinniksessä, mutta jos yöllä ei meinaa asettuu uusiks nukkumaan niin nappaan sen viekkuun ja viimesen yösyötön jälkeen yleensä :). Molempi parempi nukkumajutussa toimii meillä :)
  http://fitfatmamatiina.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä meilläkin beibi nukkui usein vieressä loppuyöstä just jos se heräs jostain syystä eikä meinannut nukahtaa yksin ja olin liian laiska edes yrittämään. :D Mutta se on musta vaan jotenkin outoa että vauva nukkuu AINA vanhempien kanssa, mä voisin ainakin kuvitella että samalla kun se on mameista ihanaa, on se iseille aika raskasta :D !

   Poista
 3. Me nukutaan perhepedissä tai siis mä nukun keskellä, koska minä haluan myös nukkua sepin kaikussa ♡ no okei meillä on tooosi matala sänky eli siis Lunan sänky on siinä kiinni ja nostan sen (jos jaksan) ku mennää ite nukkumaan ni sinne, mut useimmiten se kömpii mun viekkuu ♡ ja tuttia Luna on syöny laitokselta asti.. ei tosin enää :D oisko ollu vähä päälle vuoden ku se vaan katos :D niin ja toi imetys.. mä ainakin koin olevani vain ruoka-automaatti, Lunakun viihty hirveitä aikoja tissillä ja sata kertaa päivässä. No onneks neiti tajus ite kolmen kuukauden iässä lopettaa koko homman ku pullosta sai paljon nopeemmin ja enemmän kerralla, sen oli näkönenkin ;) mut joo maalaisjärki käteen sillä pääsee jo aika pitkälle :D ei aina tarvi mennä oppikirjojen mukaan. Hyvänä esimerkkinä.. meidän neuvolan täti oli kauhusta jäykkänä ku kerroin että Luna kävi saunassa kolmekuisena.. vasta puoli vuotiaana saa viedä vai miten se meni. No hei haloo.. joo lämmitin pihasaunan 120 asteiseks ja ylälauteelle ja löylyä koko ajan :D Silti on hengissä vielä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tiedän ja teidän nukkumista ollaan Stefanin kanssa usein ihmetelty, siis että meille ei kyllä koskaan moinen sopis. :D Aika moni beibi vissiin viihtyy sata kertaa päivässä tissillä, mä en ainakaan antanut Lugin mussutella muutenvaan jos tiesin ettei sillä voinut olla nälkä! En kestäis olla kokoajan maitoautomaattina! Ja hei haha, ensimmäisen saunomisen ajankohdasta oonkin kuullut monien neuvolassa tai täälläpäin lekureille valehtelevan :D !

   Oot muuten varmaan tosi paljon noita OPPIKIRJOJA lukenut... Mulla on hei vieläkin se sun joku vauvadvd katsomatta :D

   Poista
 4. Juu, mulla ainakin menee raja siinä, että siinä vaiheessa kun lapsi osaa itse sanoa, että "äiti anna tissiä", on aika lopettaa imettäminen. En ymmärrä miksi pitäisi imettää pitkään? Ihan eläinmaailmassakin emo vierottaa poikaset eikä maitoa enää syödä, miksi siis ihmisten pitäisi? No, mutta jokainen tyylillään, toinen sopii toiselle ja toinen toiselle, mutta minä en ainakaan kokisi luentevaksi.

  Meillä myös poika nukkuu omassa sängyssä, ainoastaan sairaana ollessa nukkui vieressä, jolloin mies meni nukkumaan toiseen huoneeseen. Mutta itse ainakin nukuin paljon levottomammin, kun pelkäsin edes kääntyä, etten herätä toista. Tutti meillä on käytössä, mutta tosiaan vieroittaa siitä meinattiin viimeistään vuoden ikäisenä. Eikös tutkimusten mukaan vauvan imemisen tarve vähenee/loppuu noin 10kk iässä, jonka jälkeen tutti on enää henkinen juttu..

  Liityin muuten juuri lukijaksi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä vertaus, enpä ole eläimiä tullukaan ajatelleeks! Kyllähän se äidinmaito toki sitä parasta on, mutta just se, että jos taapero tahtoo lähinnä vähän tissitellä ilman että sitä syödään nälkään, on musta vähän öh. Ja LUONTEVA oli se sana oli mitä mietin kokoajan kirjoittaessani, keksin vain noita "outo" "kummallinen" jne. :D

   Muakin ahdistais siinä se, että pelkäisin tehdä yhtään mitään ettei vauva herää. Mä myös nukun niin leveässä asennossa, ettei tommonen taapero sänkyyn enää mahtuisi, se vaavi mahtui sentään! Ja hei kiva, tervetuloa :) !

   Poista
 5. Kaivat NIIN verta nenästäs tän aiheen kanssa.

  Perhepeti: Yksi kaverini kysyi " et miksi lapsen pitää nukkua yksin, jos aikuistenkaan ei tarvitse?" Niin.
  Noh, noin vuoden ikäiseksi Kallekin nukkui omassa pinniksessään, mutta koska oppi kiikkumaan sieltä pois, niin vaihdettiin taaperosänkyyn. Joka onkin´meidän sängyn vieressä toiminut hyvin. Varsinkin kun tulee painajaisia ym. on helppo ja turvallinen tapa kömpiä iskän kainaloon ja sieltä kierähtää takaisin. Ja ei noi apinat niin kauaa vlehellä halua nukkua että se olis meiltä pois jos saavat turvallisen tunteen öisin. Mutta me mennäänkin tasan sieltä missä aita on matalin yöunien suhteen. Ja tohon parisuhdeasiaan, me kyllä pystytään romantisoimaan muuallakin kuin makkarissa. ;)
  Imetys: Nojaa, yks vanhan liiton terkka ystävä kertoi että taaperoimetys ei olis hyväksi lasten hampaille, koska se on niin makeaa ja sokeripitoista tavaraa. En tiedä, koska ei oo kokemusta.

  Tutti: Tutti on varmasti parempi vaihtoehto kuin peukalo. Mutta kaikilla lapsilla on erilainen imemistarve ja siihen ei kyllä vaikuta millään tavalla äidin syli. Tutti/ pirun peukalo antaa lohtua ja rauhoittaa lasta, esim. kun on menossa nukkumaan.
  Lastenvaatteista en viitsi edes mainita :D

  Mutta en mä mikään ole kommentoimaan kyllä kasvatusasioita, koska koitan vaan selvitä jokaisesta päivästä näiden apinoiden kanssa elävänä. Pakka muuttuu töysin kun on kaksi apinaa yhden sijasta. Ainakin näin aluksi.
  T: KatjaMama

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enkä kaiva :D ! Mielipiteistähän on kiva keskustella, ei faktoista voi keskustella samanlailla, Jeesuksen sukunimi on se ja se ja Sami Hintsanen on niin ja niin pitkä ja piste ja over ja kuka yrittää alkaa väittelemään menkööt Googleen!

   Mä olen kuullut tuon lauseen myös, mutta varsinkin meillä kun on vielä vaan yks makkari niin ei se beibi yksin nuku! Enkä mäkään mitenkään ihan kamalan kieroon ole kasvanut vaikka yksin olenkin nukkunut. :D

   Joo, toki tutti voittaa peukalon, mutta musta on vaan niin omituista kun moni kirjoittelee "Voi ei, vauva ei suostu syömään tuttia mutta yritetään kovasti, ehkä se vielä oppii". En tajua mitä voivoita siinä, olisivat urpot onnellisia kun pärjää ilman. :D

   Ja ehkä se johtuu sit Stefanin tyhmistä työajoista että meillä ei ihan liikaa yhteistä aikaa ole jolloin se illan makkariaikakin on tärkeää!

   Hei jos MÄ olen selvinnyt tästä jo yli vuoden ainakin tyydyttävin tuloksin niin sä pyörität myös uudenlaista sirkustas entistä paremmin, olethan sä niin hyvä tirehtööri ♥ !

   Poista
  2. Mutta onko Joulupukilla etu tai sukunimeä? Kumpi nimi on joulupukki? Otkos miettinyt ;)

   Poista
  3. No nyt pistit pahan... Odotas kysyn mun bestikseltä! .. Ouh, ei löytynyt kun Hikipedia-tietoa sorry :D !

   Poista
 6. Älä älä leikkaa noita ihania kiehkuroita, ennenku nään ne livenä. Terveisiä täältä Hassista. Olen ollut kissavahtina kun äiti on siellä reissussa. Nyt olis aika palailla sivistyksen pariin ja keskelle jouluhulinaa. Ahdistaa jo pelkkä ajatuskin. Täällä on NIIN hiljaista että kuulee jopa omat ajatuksensa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hei joskus keväällä vai?! Kiva, sillä on sit joku samistukka Noelin kanssa :D Ja voi olen kade, meille on eksynyt jo iso kasa turisteja eikä rauhasta ole enää tietoakaan! Tuitui ♥

   Poista
  2. Koitin soittaa puhelimella :) Sulle on tullut paketti vanhalla nimelläs ja -osoitteellas. Jostain Mixtra OY:ltä Tuusulasta. En kyllä ollut aikonut lähteä enää R-kioskille jonottelemaan. Eli et saa sitä Jouluksi "Valtoihin" :(

   Poista
 7. Hei mä olen sun kanssa ihan samaa mieltä, vaikka ei ole vauvaa/taaperoa. Voi olla kun käytäntö kohtaa joskus teorian, että mielipiteet muuttuu :D -Annika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä siinä mitään jos muuttuu, saattaahan mullakin muuttua toisen lapsen kohdalla eikä siinä ole mun mielestä mitään pahaa, mutta kun moni ei esimerkiks osta vauvalle sänkyä ollenkaan kun ajattelee ja tahtoo heti automaattisesti että perhepeti on ainut oikea vaihtoehto :D !

   Poista
 8. Moi!

  Mielenkiintoinen postaus taas ja herättää paljon keskustelua. Itselläni ei vielä ole lapsia mutta työskentelen jo pitkään ammattini puolesta lasten ja vanhempienkin parissa ja koko pienen elämäni ympärilläni on aina ollut enemmän tai vähemmän lapsia. Siksi mulla nousee aina muutama ihokarva pystyyn kun kuulee ettei lapsettomat ymmärrä, osaa kuvitella jne. millasta on lapsen kans. Mulle tää lapsettomuus on ensinnäkin ei -toivottu tilanne ja väitän ymmärtäväni lasten päälle jo todella paljon. Toki on eri tilanne kun sitten toden totta on äiti (mitä kovasti toivon ja odotan) mutta uskon kuvitelmieni olevan hyvinkin realistisia. Toki on niitäkin jotka eivät ole olleet lasten kanssa lähes minkäänlaisissa tekemisissä ja oman lapsen synnyttyä kaikki alkaa nollasta. Haluaisin vain muistuttaa että meitä lapsettomiakin on monenlaisia.

  Niin ja näissä "miten toimia" -jutuissa oma vinkkini on (jos näin lapseton saa neuvoa ;)) ettei kaikessa tartte olla niin musta-valkoinen. Esim. imettääkin voi lisäravinnon ohella ja niinkuin joku jo kirjoittikin niin välillä lapsi nukkuu vanhempien kanssa, välillä ei. Jokainen perhe löytää sen itselleen sopivimman tavan. Ja toden totta niinkuin jo luettiin, ihanaa ettei me kaikki olla samanlaisia. Jollekin äiti-lapsi-parille tai perheelle taaperoimetys sopii paremmin, jollekin ei. On ikävää että äideille asetetaan niin paljon paineita nykyaikana niin suuntaan kuin toiseen. Teit niin tai näin niin aina tulee arvostelua esim. niin sille joka taaperoimettää kuin sille joka lopettaa imetyksen "suositeltua" aiemmin.

  Tää nyt oli mun rehellinen mielipide.

  Mukavaa joulun odotusta!
  Heli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mut mä en kirjoittanut kertaakaan etteikö lapsettomat ymmärtäisi, nimenomaan päinvastoin. :D "Ei varmasti tarvitse olla äiti- tai isäihminen ... " "Toki monella lapsettomalla on ennakkoluuloja, tai ehkä paremmin sanottuna todeksi uskomaansa tietoa .." Mä voisin kuvitella että moni tietää moniakin asioita mua paremmin, just jos on työn puolesta tekemisissä kokoajan lasten kanssa. Se on vain silti ihan eri asia kuin se että KOTONA asuu oma vauva, joka keksii 24/7 sun päänmenoks jotain. :D

   Enkä myöskään todellakaan antanut mitään vinkkiä kuten sanoin, kerroin vaan miten en ITSE tahtoisi tehdä vaikka moni muu niin tekee, asioita joista en itse henkilökohtaisesti kovin paljoa perusta vaikka se on joissain perheissä suosittua joka ei ole mulle mikään ongelma! Jokainen tehkööt tavallaan, kuten myös sanoin, moni varmasti ihmettelee meidänkin touhuja - esimerkiks kaikki sitä miksei Lucaksella ole ollut kenkiä.

   Arvostelua on aina joka asiassa, mutta jos sen ottaa huumorilla (olettaen ettei se ole esimerkiks lääkäri, sitä kuuntelen kiltisti :D), ei se oikein jaksa välttämättä edes koskettaa. :D Ja hienoa että sanoit rehellisesti mitä aattelet, just tätä mä toivoinkin kun tällaisista asioista kirjoitin, tiesin että tulee kaikenlaisia mielipiteitä :) !

   Ihanaa joulunaikaa myös pääkaupunkiin, kohta se jo saapuu :) !

   Poista
  2. Kiva puhua tästäkin aiheesta ja ihan niin että uskaltaa sanoa miltä tuntuu. Kun on arka aihe henk.koht, oli se sitten mikä tahansa niin saattaa jo jonkun pienen vihjauksenkin ymmärtää väärin tai tämmöstä mutta ei jäänyt mitään hampaankoloon :)! Mukavaa viikonloppua sinne Tiroliin! Niin ja jos en o vielä kehunu niin tää joulukalenteribloggaus on loistoidea, I like!

   Heli

   Poista
  3. Hyvä ettei jäänyt mitään ikäviä fiiliksiä :) ! Mä olen tosiaan maailman huonoin ihminen arvostelemaan ketään saatika antamaan kellekään minkään valtakunnan vinkkejä kun en mistään mitään tiedä, meidän perheessä eletään lähinnä sen kuuluisan maalaisjärjen voimin :D !

   Tämä joulukalenteri oli lähinnä finskituttuja varten ajateltu kun niistä on kivointa että postauksia tulee usein, siksi laatukin on välillä vähän mitä on mutta kiva kuulla hei että muutkin tykkää :) ! Tiroliin onkin saapunut hochnebel, just ja just näkyy naapurin talo :D !

   Poista
 9. Meilläpä vaihtuikin jo vuorokausi. Ollaan teitä tuntia lähempänä kevättä. Sänky kutsuu...Aamulla kirkkoon kuulemaan "uskottoman" Noelin lausuntaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo meilläkin mut ei netti toiminu, sorryyy :( ! Tuntia lähempänä kevättä voi moro kuka sitä toivoo! Ahaha vie kaikille sun uskovaisille kavereille ja uskottomalle Noelille terveisiä :D

   Poista
 10. Meillä oli perhepeti käytännön syistä. En olisi päässyt niin montaa kertaa yössä sängystä ylös, joten oli ihanan helppoa, kun vaan kääntyi vauvan puoleen ja tökkäsi sille maidon suuhun. Ja samassa lauseessa tuli tuo imetyksenkin perustelu näköjään ;) Mä halusin mennä siitä missä aita oli matalin, eli perhepeti ja vuoden mittainen imetys. Tai no, Sofia oli 1v2kk, kun lopetin. Muun muassa imetin sitä vielä päiväkodin tutustumiskäynnillä :D En olisi kyllä enää pitempään jatkanut, musta isot lapset ei tarvitse rintaa eikä tuttia, vaan pitää osata lohduttautua muutenkin.

  Yleisistä jutuista taas meille ei koskaan rantautunut äidinmaidonkorvike. Kumpikaan ei sitä huolinut, enkä halunnut väkisin opettaakaan. Noelhan kasvoi ihan mahtavasti rintamaidolla ja kasvu tyssäsi vasta 6kk iässä, kun se alkoi syödä kiinteitä ja kontata hullun lailla pitkin taloa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Öinen laiskuus tuntuukin olevan monella syy perhepetiin :D ! Ja aika hurja ettei korviketta tarvinut ollenkaan! Lucaskaan ei meinannut oikein siitä innostua, mutta kun ei saanut muuta niin lopulta se heltyi, aika paljon tuli kyllä krokokyyneleitä... :D

   Poista