torstai 12. joulukuuta 2013

Luukku 12: Viikon menot


Meidän pieni perhe on hyvä ainakin yhdessä asiassa - rahan käytössä. Me ostellaan tosi vähän mitään "turhaa", vaatekaappejakin uusitaan ehkä jopa liian harvoin! Lucaksen vaatteista suurin osa on käytettyjä tai uusina saatuja, sillekin ostan lähinnä silloin jos se tarvitsee jotakin, jos bongaan hyvän tarjouksen tai jos näen jotain niin söpöä mitä en voi olla ostamatta.

Joku on ehkä ihmetellyt miksi me asutaan tässä minikämpässä, jos tästä en kerta tykkää - no tietysti hinnan vuoksi. Meillä menee asumiseen noin 100 euroa kuussa, koska tästä talosta ei ole kenelläkään mitään velkaa, joten maksuja ei tule kuin mitä käytetään (sähkö, vesi, netti jne.). Olen useasti kertonut millainen hintataso täällä on asuntojen suhteen, liikutaan samoissa hinnoissa Helsingin kanssa. Satasella saisit ehkä jonkun pikkuvaraston keskeltä metsää.

Siksi ollaankin nyt saatu kivasti säästettyä tulevaa lainaa varten sekä samalla myös totuttu elämään ihan kuin me jo maksettaisiin lainaa pois, sillä mun tilillä oleviin rahoihin me ei kosketa ollenkaan. Äitiyspäiväraha, kotihoidontuki sekä lapsilisät (Mutterschutz, Kinderbetreuungsgeld, Kindergeld) ovat kaikki menneet sinne ja pysyneet siellä. Samoin Stefanin tilistä osa menee suoraan säästöön.


Se suurin syöppö meidän taloudessa on ehdottomasti ruoka! Me molemmat rakastetaan hyvää ruokaa, varsinkin Stefan, jolle on tärkeää että raaka-aineet on myös hyviä (ja onnellisilta eläimiltä peräisin), joten meille mukaan kaupasta tarttuukin niin paljon luomua kuin mahdollista. Vaikka hintaerot ei olekaan mitään valtavia ja osan tuotteista saattaa saada luomuna jopa halvempana, on jotkut taas sitten paljonkin kalliimpia. Mutta on ne vaan niin paljon parempiakin, joten mielellämme maksetaan enemmän.

Ajattelin viime viikolla laskea teille meidän yhden tavisviikon menot, mutta niistä tulikin ihan valtavat eikä se nyt ollutkaan mikään perusviikko! Me käydään aina ainoastaan kerran kaupassa viikon aikana ja mä käyn sitten lähikaupasta tarpeen mukaan hakemassa jotain, esimerkiks maito loppuu aina ennen seuraavaa kauppakertaa (Lucashan juo ihan tavismaitoa, joten sitä tosiaan kuluu).


No enivei! Maanantaina kävin lähikaupassa hakemassa maitoa, naisellisia tarpeita (pumpulipuikkoja, tamponeja jne.) ja mukaan tarttui myös neljä pakettia kosteuspyyhkeitä Lucakselle kun olivat tarjouksessa. Rahaa meni 16,44 euroa.

Tiistaina mentiin kunnolla kauppaan, meidän vakkari on Eurospar. Ostettiin kaikkia perusjuttuja, leipää, maitoa, vihanneksia, hedelmiä, mitä lie, lisäksi Stefan halus välttämättä ottaa mukaan kaksi horoskooppikirjaa (6€/kpl). Ei tarvittu mitään suurempia (kallein tais kirjojen lisäks olla vessanraikastimet 4,99€), joten rahaa meni 100,25 euroa. Ostetaan tosi paljon kaikkia tarjoustuotteita (kaksi yhden hinnalla, -50% jne.) ja kuitissa lukee aina kuinka paljon säästi niiden avulla - meillä säästö tänään oli 14,20 euroa!

Sparista poikettiin vielä DM:n (mihinhän tätä vertais, mulla on muka pää ihan tyhjänä mikä olis suomalainen vastine tälle, apuja täälläpäin asuvat finskit?) koska Stefan halusi itselleen sähköhammasharjan. Ostin samalla Lucakselle uuden hammasharjan, rahaa kului 32,10 euroa.


Keskiviikkona sattui se suurin rahareikä, kun tuli soittoja (sekä Stefanin mamilta että sen duunikaverilta) että silloin olikin viimeinen päivä ostaa kausikortit paitsi paikallisalennuksella, myös Stanglwirtin henkkarilisällä. Lähdettiin sitten kiireen vilkkaa hakemaan niitä, kaksi kappaletta yhteensä 700 euroa adiooos! No, ne maksaa itsensä talvella onneks takaisin. Ja hei esimerkiks Himoksella, jossa rinteitä on 21, maksaa kausikortti 580 euroa... Meillä laskettavaa on 279 kilometriä, ja oikea hinta on 568 euroa.

Kävelyllä Stefan tahtoi mennä ostamaan vielä mysliä, koska se oli edellispävänä unohtunut eikä se suostu aamuisin syömään mitään muuta. Mä en oikein tykkää käydä lähikaupassa sen kanssa koska sieltä tarttuu AINA mukaan niin paljon kaikkea muutakin kuin sitä mitä lähti hakemaan! Niin myös tälläkertaa, myslin lisäksi ostettiin myös myslipatukoita ja jotain hedelmäpatukoita ja mitä lie. Rahaa meni 17,40 euroa.


Ostoksiin meillä meni siis viime viikolla 166,19 euroa, joka on vähän normaalia enemmän, mutta toki mukana oli paljon sellaista jota ei ihan joka viikko tarvitsekaan ostaa. Jos kausikortit lisää siihen, hyppää summa 866,19 euroon. Onneks Stefan sai marraskuun palkan tuplana, se saa aina kahdesti vuodessa normikuukausipalkkansa kaksinkertaisena.

Me ostetaan (tai oikeastaan tilaillaan) toki myös välillä jotain turhuuksia, mutta melko harvoin. Näin joulun alla täytyy tietysti auttaa vähän Joulupukkia ja ostaa lahjoja, mutta onneks joulukin on vaan kerran vuodessa, minä pihiliisa olisin muuten hukassa! Ennen kaikki raha mitä tuli, meni samantien, nykyään en meinais malttaa ostaa edes niitä välttämättömyyksiä kun odotan vaan että pääsee käyttämään säästöjä uuteen, ihanaan kotiin! :)

8 kommenttia:

 1. Hyvä tyttö! Mummo on oikein ylpeä sinusta ja järkevästä rahankäytöstä,joka ei kuitenkaan mene nuukailuksi.Tuo kausilipun ostokin,sehän on vain investointi terveyteen ja hyvinvointiin.Ja tuottava investointi,niinkuin uusi kotikin.Iloa olla pitää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On, on ! Ja on Martinakin onnellinen kun saa Lugin usein hoitoon. :D

   Poista
 2. Mä en vois IKINÄ tehä tällästä postausta... sä kuolisit kun näkisit mun rahan käytön :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha :D Mä en tosiaan ole aina ollut tällainen, ennen kulutin IHAN kaiken mitä tuli, joten en kuolis :D ! Nykyään on vaan niin kivempi säästellä kun tietää että jotain ihanaa on tiedossa. :) Ja tällä viikolla onkin palanut vielä enemmän rahaa kun henkkamaukan tilaus tuli ja vietiin laudat huoltoon ja mitähän vielä, ei me ihan rahaa käyttämättä kokoajan olla :D !

   Poista
 3. Voisitkohan pitää mulle jonkun kurssin :o mä hupiloin kaiken aina :/ yhyy..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän, mut en usko että mäkään sua osaisin pelastaa :D ♥

   Poista
 4. Niimpä niin ! Sepi jo kerran ehdotti että mut pitäs ilmottaa johki ohjelmaan missä opetellaan rahan käyttöä :D

  VastaaPoista