lauantai 19. huhtikuuta 2014

Hylätyt suosikit

Olen kerran aikaisemmin kirjoittanut nimiasioista - siitä, kuinka Lucaksen nimivalinta sujui melko helposti ja siitä, että seuraavan lapsen kohdalla ongelmia tulee varmasti enemmän. Tulihan niitä! Nimen kun pitäisi sopia sekä itävaltalaiseen että suomalaiseen suuhun - ääntämisen pitäisi olla samanlainen kummallakin kielellä. Tällaisia nimiä on kyllä ihan tarpeeksi, mutta kuinkahan moni niistä miellyttää meitä molempia? No ei kovin moni!

On kuitenkin olemassa sellaisia nimiä joista olen pitkään tykännyt, mutta joita syystä tai toisesta en voikaan omalle lapselleni antaa. Ja koska olen joutunut luopumaan niistä lemppareista, voin niitä nyt paljastaa teille - niitä siis, jotka eivät sataprosenttisen varmasti tule tälle tulevalle termiitille. Ihankuin niitä sopiviakaan olis... No okei, on ehkä pari nimeä, jotka saattavat miellyttää molempia, tosin erästä nimeä rakastin ja kesti ikuisuus saada myös Stefan tykkäämään siitä ja kun näin tapahtui, ei se ollutkaan musta sitten enää niin kiva. Joten saa nyt nähdä päästäänkö syksyyn mennessä yhteisymmärrykseen!

Tykkään esimerkiks tosi paljon sellaisista oikein vanhoista, perinteisistä suomalaisista nimistä (parina esimerkkinä Ilona, Elias), mutta koska aiotaan kuitenkin pysyä täällä päin Eurooppaa, en tahdo kiusata lasta nimellä jota se joutuisi loppuelämänsä kaikille toistelemaan ja tavuttamaan. Yksi nimiongelmainen perheessä on ihan riittävästi (onneks munkaan ei tarvitse tavutella enää kuin etunimeä). 


Seuraava esimerkki: Ainosta olen tykännyt ikuisuuden, mutta onneks tutun lapsi just sai Ainon nimekseen niin ei tarvitse enää edes kaipailla sen perään kun se on jo ns. viety! Mulla on jotenkin sellainen juttu että jos edes tiedän jonkun tietyn nimisen (esimerkiks tämän kyseisen Ainon äitikin on pelkkä kaverin kaveri jota en ole vuosikausiin nähnyt edes vilaukselta Facebookia lukuunottamatta), en välttämättä osaa kuvitella nimeäväni omaa beibiä siten. Olenko ainoa? (Ps. Ala-Itävallan Aino, jos luet tätä niin kertoisitko miten paikalliset tahtoo kirjoittaa sun nimen, tätä oon miettinyt, haluaako ne nimetä sut Einoksi?)

Samoin suomalaiset, yksinkertaiset luontonimet on musta jotenkin tosi hellyyttäviä! Siis olettaen ettei liiotella kovin rankasti - Valonsäde, Lumpeenkukka, Piparminttu, sellaiset menee vähän yli mun ymmärryksen (kyllä, Väestötietorekisterin mukaan sen nimisiä löytyy). Sen sijaan ihan vain Kukka tai Minttu on okei, ei millään mun lempparilistalla mutta kävi esimerkistä. Mutta siis sellaiset yksinkertaiset ja mielellään pehmeät - Lumi, Helmi, Luna - kuulostavat mun korvaan kauniilta.


Mutta niitä suomalaisiakin nimiä enemmän tykkään kuitenkin kansainvälisistä nimistä. Mun lemppari oli pitkään Patrik (tai jos olisin bongannut sen suomenruotsalaisen miehen niin Patrick), nykyään se kuulostaa musta ehkä vähän liian kovalta. Niin, ja c:n kanssa siksi että lapsi olisi saanut miehen ulkomaalaisen sukunimen - musta se vaan kuulostaa niin dorkalta kun etunimet on jotain superulkomaalaisia hienouksia ja sitten sukunimi on joku supersuomalainen juntti, esimerkiks se Järvinen... Onneks pääsin siitä eroon haha!

Alexander on mun seuraava ihan ykkössuosikki, mutta harmillisesti Stefanin serkku on sen niminen, serkku jonka kanssa ollaan siis jonkin verran tekemisissä. Lisäksi sekä mun veljen että sen pojan toinen nimi on Aleksanteri - taas mennään musta liian lähellä!

Danielista tykkäsin jo pitkään ennenkuin muutin pois Suomesta, mutta sitten täällä tutustuin miljoonaan sen nimiseen ja sen hohto hävis. Paitsi että se on älyttömän yleinen, tulee siitä myös liian monta tonttua heti mieleen!


Entäs tyttöjen nimiä? Niitä on paljon hankalampi keksiä! Ne mun svedusuosikit olen tainnut jo aiemminkin mainita - Stella, Stina, Frida. Stefanin mielestä Stella on stripparin nimi ja Stina ja Frida kuulostaa puupäiltä. Okei. Ellen tai Elin olis musta myös kauniita, mutta heti kun ehdotin Stefanille Elleniä, sanoi se että sehän on miehen nimi - kaikki kirjoittais sen kuulemma muka Alan !

Elliot olis musta ollut myös ihana ja lisäks jopa täyttänyt kaikki kriteerit mutta sen hylkäämiseen Stefanilla oli mun ehdoton suosikkiselitys! Se kuulemma kuulostaa siltä kuin siinä olis pelkästään kirjaimet L ja J - ne kun lausutaan saksaksi "el" ja "jot" - LJ - ELJOT. Haha! Nojoo, tiedän myös yhden megaurpo Elliotin joten ehkä ihan hyväkin että sille tuli hylky.

Ehkä mun kaikista lempparein joka olis käynyt myös Stefanille olis kuitenkin ollut Leonard! Sille pitää kuitenkin myös sanoa ei, koska sekä meidän naapurin poika, alkuvuodesta syntynyt, että mun kaverin maaliskuussa syntynyt poika saivat molemmat nimekseen Leo! Ja Leonardhan lyhentyis aina Leoksi! Byhyy! Mutta selviän tästäkin menetyksestä sen voimalla että Lemmen viemässä on tällä kaudella pääosassa Leonard joten se oliskin ollut liian julkinen.


Onko teillä jotain sellaisia lempparinimiä joista syystä tai toisesta olette joutuneet luopumaan? Ja mikä tämä syy on ollut - onko joku ehtinyt jo nappaamaan kyseisen nimen vai onko muillakin tällaisia Stefanin kaltaisia, yhtä hyviä selityksiä omaavia miehiä kotona? Vai loppuiko lapset kenties kesken? Paljastelkaa!

Ainiin, toivottavasti kenelläkään ei ole yhtä shaibaa nettiä kotona, tästä ei voi ikinä tietää toimiiko vai ei, yleensä just kun Lucas menee illalla nukkumaan niin se katkeaa eikä toimi koko iltana! Aamulla saattaa taas ehkä toimia, aina ei silloinkaan. Tällain päivisin on aika turvallista! Mutta että jos musta ei kuulu niin oon hajottanut kiukuspäissäni ton modeemin lopullisesti! Kivat viikonloput heibba!

15 kommenttia:

 1. Monet kirjottaa Aeno, siinäkin tapauksessa vaikka tavaisin nimen kirjain kirjaimelta. Einoa ei oo itse asiassa tainnut kukaan kirjoittaa, ihme! Tää väärin kirjoitus ei kuitenkaan oo yleisin ongelma Itävallassa vaan se, että kaikki luulee mua nimen perusteella mieheksi! Ihan tosi, saan töissä koko ajan sähköposteja "sehr geehrter Herr..." :D Eli ei tosiaan kannata lasta saksankielisessä ympäristössä nimetä Ainoksi, kun se mielletään miehen nimeksi. Tosi ärsyttävää. Kerran lipuntarkastajakin kysyi junassa, että "miksi sulla on miehen nimi?", muistuttaa kuulemma Arnoa, joka on miehen nimi niin siksi hän automaattisesti oletti, että lipussa oleva nimi on miehen nimi (siitä omasta kuvastani huolimatta!).

  Mäkin tykkään Danielista ja Alexanderista, tosin Danielia en vois antaa lapsen nimeks kun poikaystävällä on sama nimi (enkä oikein tykkää tosta "annan lapselle oman nimeni" -perinteestä, mitä Itävallassa paljon harrastetaan) ja Alexanderista tykkäisin enempi vaan lyhyenä Alexina.

  Onneks Suomessa ja Itävallassa tosiaan on aika paljon yhteisiä nimiä, vaikeempi ois miettii sit vaikka joidenkin aasialaisten tai arabinimien kanssa et mikä sopis molempiin maihin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herra Aeno, eikä :D ! Vitsi en ois arvannu, niin monella muulla ulkosuomalaisella on Aino-nimisiä lapsia eivätkä ainakaan ole maininneet moisista ongelmista joten hyvä että sanoit! Mä en kyllä koskaan tule ymmärtämään miten sen nimen voi SILTI kirjoittaa väärin vaikka sen kirjain kirjaimelta tavais, mulla on ihan sama juttu! Onneks kaikkeen tottuu. :D

   Mustakin se oman nimen antaminen on jotenkin vähän kökköä, toisia nimiä voin kyllä kierrätellä (esim. Lucaksella on mun papan nimi). Mun kaverin mies ja tämän isä (ja kenties myös isänisä, en muista) on molemmat nimeltään Alois ja oisivat tahtoneet myös uudelle pojalle sen, mutta kaveri ei niin ne teki kompromissin ja siitä tuli Luis. :D

   Joo, onneks! Vielä kun niistä monista löytyis se molemmille sopiva ... :D

   Poista
 2. Voi ei miten ihanan blogin löysinkään ihan vahingossa!! :) Aivan ihanalta näyttää siellä teidän kotikulmilla, upeita maisemia!! Meillä meni nimihomma niin että joskus ehkä n.5v sitten mies sanoi, että jos meille tyttövauva joskus tulee, siitä tulee X ja niinhän siinä kävi :) (en ole vielä päättänyt tuleeko nimi ikinä blogin puolella julki, siksi nyt tylysti X)

  Luca(s) oli meillä muuten pojalle vahvana nimiehdokkaana, hih :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi tervetuloa, ihan vahingossa :D ! Mä aina vaan sanon että tykkään kovin myös Suomen maisemista, taas on kauhee ikävä vettä !

   Ja aika hyvin sitten kävi, varsinkin kun sopi se sama nimi myös sulle! :) Mulla ei oikein koskaan ollut mitään semmoista ihan ehdotonta eikä nyt meinaa oikein löytyä sopivia ehkä-nimiäkään byhyy. :D

   Luca ja Lucas on musta molemmat ihania ♥ Tietty, haha :D !

   Poista
 3. Itse asiassa nimellä tässä vaiheessa ei ole kovinkaan paljon väliä.Jos vaikka ottaisit ottolapsen,jolla sinun mielestäsi olisi vähän tollo nimi,mutta rakastuisit lapseen,nimikin vähän ajan kuluttua olisi sinusta hyvin kaunis.Ja päinvastoin,jos tapaat ihmisen,jolla on nimi,jota itse olet aina rakastanut,mutta ihmisen,joka ,osoittautuu ikäväksi ja inhoittavaksi,tämä nimikin alkaa tuntua sinusta rumalta.Eli valitsittepa lapsellenne minkä nimen tahansa,ette tule sitä koskaan katumaan,koska rakastatte juuri sennimistä höpönassua. Mummo taas jakaa elämäntotuuksia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas paljonkin väliä :D ! Tottakai lapseen rakastuu tollonkin nimen kanssa, mutta kyllä kaunis, täydellisesti sopiva nimi on paljon kivempi ♥ Sen jälkeen tavatut samannimiset tollot ei enää vaikuta inhottavuuteen, kun se nimi on jo niin ihanalla ihmisellä. :D

   Poista
 4. Olisin halunnut Sofiasta alunperin Linnea Sofian, mut Villen mielestä se on pissisten nimi. Olivia taas ei kuulemma käynyt, koska veljesi inhoaa oliiveja...

  Noelin lisäksi mulla on ollut jemmassa pojalle nimi Oliver. Meidän lapset on kyllä aika varmasti tässä, joten taitaa jäädä se nimi käyttämättä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaha enpä yhtään yllättynyt että sillä on ollut noin hyviä selityksiä :D ! Stefan sanoi Olavia aina Oliiviks kun se ei muistanut sitä... Ja Oliver on kyllä kanssa superkiva nimi, mutta siitäkin mulla tulee liikaa yks tonttu mieleen haha. :D

   Poista
  2. Mä olin ajatellu jo kauan että sitku saan tytön ni siitä tulee joko Sofia tai Matilda mutta eipäs tullutkaan :D jännä homma ;) mutta Luna iski kyllä heti ku sen keksin. Ja Auroran halusin myös koska se on yks dianeyn prinsessoista ja onhan Helmi aika Helmi, ei vaa isomummo on Helmi ja sepin mummo kans :)

   Poista
  3. Jännä kyllä :D ! Muistan kun sanoit mulle ekan kerran miettinees Lunaa ja mulla tuli vaan se noiden kissa mieleen mutta nykyään en edes yhdistä sitä siihen. :D Kolme nimeä olis meidän sukunimelle vähän liikaa :(

   Poista
  4. Ja kun Noelille mietittiin nimeä, meillä oli ihan aluksi yhtenä ehdokkaana myös Luka :)

   Poista
 5. Mun mielestä Ville on aika hyvä nimi. Se käy tytöllekin Itävallassa, jos sattuu sitä lajia tulemaan, kuulemma hyvinkin yleinen tytönnimi tietyissä piireissä sielläpäin. Ei tule mieleenkään muuta kuin tosi fiksuja Villejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo niinpäs muuten olikin ............... Urpo-Ville olis kans sopiva jos tykkää yhdistelmänimistä :D

   Poista
 6. Täällä yksi kuka tykkää vanhanaikaisista suomalaisista nimistä yli kaiken :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Menin heti kurkkimaan minkä niminen siellä asuu ja voi, Niilokin on niin ihana nimi ♥ ! Jos vain asuisin Suomessa niin olisin varmaan antanut myös jonkun oikein perinteisen nimen vaikka kansainvälisistäkin niin kovin tykkään. Noo, onneks pojilla on edes toisina niminä Olavi ja Elias! :)

   Poista