sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Herätys lihansyöjät!

Mä kuvittelin ennen etten ikimaailmassa voisi ryhtyä kasvissyöjäksi, koska eihän sitä lihaa voi korvata millään - kukapa nyt tahtoisi syödä esimerkiksi makaronilaatikkoa ilman jauhelihaa? Eihän kinkkukiusaus olisi mitään ilman kinkkua? Musta tuntuu että melko moni kuvittelee juurikin näin - ei ruoka ole oikeaa ruokaa ilman lihaa.


Heti alkuun: mä en ole täysin kasvissyöjä ja tuskin koskaan sellaiseksi ryhdynkään. Stefan ei syö lihaa ollenkaan, mutta mä teen mulle ja Lucakselle naudanlihasta esimerkiks lihapullia, kanasta currykastiketta (Stefan vihaa currya) tai ostan pakastekalapuikkoja - kunhan kaikki on luomua. Kenenkään eläimen ei tarvitse viettää kurjaa elämää vain päätyäkseen mun lautaselle. Olen jo kerran aikaisemminkin kirjoittanut vähän tästä luomuilu- ja ruoka-aiheesta joten en paasaa enempää, mutta katsokaahan tämä maailman söpöin video!


Suomalaiset syövät lihaa aivan käsittämättömän paljon, liian paljon. Terveellinen annos olisi korkeintaan 300 grammaa viikossa, suomalainen lihansyöjä vetää noin 200 grammaa päivässä (lähde). Anteeks mitä? Terveellinen viikkoannos ylittyy siis yli nelinkertaisesti! Liika lihansyönti on haitallista paitsi omalle terveydelle, kuormittaa se myös ilmastoa.

Musta oli ennen ihan normaalia syödä lihaa joka päivä jopa kahdesti, lisäksi tietysti esimerkiks leikkeleitä leivän päällä. Nykyään musta taas on tosi outo edes kuvitella että söisin sitä samalla tahdilla! Tähän on vaikuttanut paitsi se kaikki lukemani tieto liian lihan haitallisuudesta, myös ne miljoonat ihanat kasvisruoat mitä on olemassa!


En usko että kukaan lihatonta ruokavaliota noudattava syö pelkkiä kasviksia, koska niistä ei tietenkään saa tarpeeksi kehon tarvitsemia ravintoaineita. Mistä niitä sitten saa? Moni suorastaan pelkää esimerkiksi soijavalmisteita koska ne sisältävät muka niin paljon haitallisia aineita, mutta tutkimukset osoittavat että pelot ovat turhia. Ehkä nekin pelot johtuvat siitä että soija on länsimaissa melko uusi juttu, Aasiassahan sitä on syöty jo vuosituhansien ajan.

Kohtuus kaikessa - ei mekään syödä soija- tai tofuvalmisteita päivittäin. Kuten sanoin, Lucas saa oikeaa lihaa ehkä kerran, pari viikossa, koska se kyllä tarvitsee esimerkiks rautaa kasvaakseen mutta tollaisen taaperon masu ei kestä vaikkapa myös paljon rautaa sisältäviä papuja samanlailla kuin aikuisen. Proteiiniahan on hyvin soijassakin, sen vuoksi sille ei tarvitsisi erikseen lihaa napaan tunkea.


Mä en todellakaan yritä tällä ketään käännyttää hylkäämään lihaa kokonaan koska a) en tykkää ihmisten käännyttämisestä, jokainen saa mun mielestä tehdä just niinkuin itse halajaa ja b) syön tosiaan itsekin lihaa, tahtoisin vain että edes joku miettisi hieman oman perheen (erityisesti lasten, jotka eivät saamaansa ruokaan voi vielä vaikuttaa) lihansyöntiä! Syödäänkö teillä lihaa ihan joka päivä, vai onko jollakin edes kerran viikossa lihaton päivä?

Ja muistutuksena - myös kana ja kala ovat lihaa, vaikka eivät terveydelle yhtä haitallisia kuin punainen liha olekaan. Monelta olen kuullut "Olen kasvissyöjä" ja sen jälkeen ihmetellyt että miten se nyt tuota fisua kitaansa kiskoo. Avautukaa mulle, tahdon taas kuulla mielipiteitä ja kokemuksia - miksi koet lihan niin pakollisena ettet tahdo edes kokeilla muita, samalta maistuvia, samoja ravinteita sisältäviä, mutta yhtä useasti syötynä terveellisempiä tuotteita? Jos ette vakuuttunut mun jutuista, niin lueskelkaahan asiajuttuja, saatatte yllättyä. :)

14 kommenttia:

 1. Mä taidan olla lacto-ovo-pescovegetaristi, eli en syö punaista lihaa :) Oon viimeksi syönyt punaista lihaa vuonna 1997. Silloin jätin eettisistä syistä kaikenlaisen lihan pois, mutta söin kalaa, kananmunia ja maitotuotteita. Kana ja kalkkuna palautuivat ruokavalioon vuonna 2006, kun aloin odottaa Noelia. Sain niin monelta taholta neuvoja, että "kyllä odottavan äidin pitää saada paljon rautaa", joten sorruin paineen alla :D Kyllähän sitä rautaa saisi kasvisruoasta ihan yhtä paljon, mutta toisaalta oli myös helpompaa, kun oli taas enemmän yhteisiä ruokia Villen kanssa...

  En usko, että alan syömään punaista lihaa enää. Toisaalta en myöskään usko, että luovun kalansyönnistä ikinä. Kanan ja kalkkunan voisin jättää väliin, jos muu perhe söisi vähän vapautuneemmin kasvisruokia. Muu perhe syö punaista lihaa ehkä kerran viikossa eli maanantaisin, kun mä olen illan töissä ja Ville kokkaa itselleen ja lapsilleen :) Ja mä en juuri ikinä osta possua kotiin, jos hoidan ruokaostokset. Siat ovat fiksuja eläimiä, mun mielestä "söpöysasteikolla" vertautuvat koiriin. En halua, että niitä tapetaan meidän perheen takia. Lehmät taas ovat vähemmän viisaita, mutta lehmistä tulee aivan järjettömät metaanipäästöt ja nautakarjamassat kiihdyttävät ilmastonmuutosta hurjasti. Ei kiva juttu tuleville sukupolville!

  Mitähän mun piti kirjoittaa ennen tätä paatosta..?! Ehkä että on hienoa, kun ihmisen mieli voi muuttua. Kaikkien ei tarvitse jättää lihansyöntiä kokonaan, mutta on tosiaan hyvä miettiä, onko oikeasti tarpeellista syödä sitä niin usein ja niin hurjia määriä. Mä just rajoitin lasten leivänpäälliskinkun määrää, kun Evira julkaisi uudet suosituksensa: http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/ajankohtaista/?bid=3740 Mulla on muutama kaveri, jotka ovat jättäneet lihan pois päivittäisistä perusruuista, mutta herkuttelevat silloin tällöin hyvällä luomulihalla. Kun jättää viikossa viisi annosta lihaa ostamatta, saa jo viikonlopuksi jotain parempaa ja luomumpaa tilalle (jos asuu jossain, mistä luomua saa...).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, just raskaana tai imettäessä varmaan aika moni sortuu kun kaikki toitottaa että ei se vauva saa mitään kun et syö lihaa ... joo. :D Mulla taas lihattomuuteen vaikuttaa just se että ei huvita tehdä kahta eri ruokaa!

   Onpas kätevää ! Mekin syödään Lugin kanssa lihaa yleensä just sillon kun Stefanilla on kokopäivävuoro. Kana ja kala on munkin lempparit, ehkä koska jauhelihan makua ja koostumusta tulee kuitenkin syötyä soijarouheen muodossa! Ja sehän se onkin hyvä, mieluummin hylkää edes lemmut kuin ei mitään lihaa, sekin auttaa jo. :)

   Nimenomaan ! Ei tämänkään tarkoituksena ollut käännyttää ketään täyskasvissyöjäksi, ainoastaan miettimään varsinkin lasten lihankäyttöä. Ei se parikaan päivää viikossa ilman lihaa ole kovin paha. Ja hei fiksuja kavereita, verrattavissa muhun. :D Ja eikö Suomessa saa sitten joka paikasta luomulihaa :o

   Poista
 2. Voisitko kertoa sitten jotain hyviä reseptejä mitä teet yleensä? :)

  Ite en tykkää hirveestä fanaattisuudesta oikeen missään asiassa, oli se sitten uskonto, ruoka, lastenkasvatus tai mitä tahansa, niin suvaitsevaisuus ja joustavuus puolin ja toisin on mielestäni kaiken a ja o. Kasvissyöntiäkään vastaan minulla ei ole mitään, mutta minäkään en ole niin innostunut tuosta kinkkukiustausta ilman kinkkua -tyylistä, vaan mielestäni silloin pitää ihan rehellisesti tehdä semmoisia ruokia mitä kasviksista voi tehdä, eikä edes leikkiä että niistä voisi tehdä samaa ruokaa kuin lihasta. Esim. pinaattiletut ja feta-pinaattilasagne, nam! Bataattisosekeittoni taas on aina kovin mautonta :( Että vinkkaa ihmeessä jos sulla on jotain hyviä reseptejä, varsinkin ilman soijaa (joka vaan maistuu pahalta ;<)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustakin se omien mielipiteidensä tyrkyttäminen ja ihmisten käännytysyritykset on ihan dorkia, jokainen tehköön kuten tahtoo kunhan ei vahingoita muita ihmisiä. Esimerkiks mulle on ihan sama palvotko Jehovaa vai Buddhaa vai ketä, mutta tämä liiallinen lihansyönti on kuitenkin sellainen asia että siinä vahingoittaa myös lasta joka ei vielä itse voi ruokaansa vaikuttaa. Eikä mua voi mitenkään kutsua miksikään fanaattiseks luomuvegebimboks, koska syön kyllä itsekin lihaa, mutta kyse oliskin ihan vain pienestä vähentämisestä. :)

   Voin joskus tehdä ihan erillisen postauksen meidän kasvisherkuista, mutta esimerkiks kinkkukiusaus on mun ihan suosikkifinskiruoka ja sen teen aina vegekinkusta, joka maistuu AIVAN samalle kuin taviskin. Vielä kun tekee itse kaiken muunkin (täältä ei edes saa sellaista valmispakastesekoitusta), on se aivan taivaallista eikä eroa normaaliin huomaa ollenkaan!

   Bataattia käytän muuten tosi vähän, korvasin kerran kasvissosekeitossa pari perunaa sillä ja koko soppa maistui pelkältä bataatilta ! Meillä maustetaan paljon yrteillä, koska taaperolle ei voi tunkea esimerkiks suolaa ihan samanlailla kuin meille.

   Ja hei mulla on villi veikkaus että olet tehnyt sen soijan jotenkin vähän erikoisesti koska se on kyllä oikeasti ihan kuin jauhelihaa. :D Kunhan sen kuivaa ja maustaa kunnolla liotuksen jälkeen, eihän jauhelihakaan maistu muulta kuin kumilta ellei sitä mausta kunnolla. Siitä kannattaa testata vaikkapa nachopaistosta niin eroa ei huomaa ollenkaan kun pääasia ei ole se soija/liha siellä. :)

   Poista
 3. Joo tää onkin mielenkiintoinen aihe! Noista soija-jutuista sen verran, että itse en oikein tiedä mitä uskoa, tutkimustuloksia on nimittäin vähän joka suuntaan. Silti kuitenkin käytän soijaa aika huoletta, koska sitä tulee käytettyä kuitenkin melko harvoin, kerran pari viikossa. En usko että sairastun siitä yhtään sen enempää, kun jos käyttäisin punaista lihaa!
  Sen lisäks mä oon ymmärtäny, että se gmo-soija olis epäterveellisempää, kun luomuvaihtoehto (no ylläri), ja ite käytän myös aika paljon tofun muodossa, jossa sitä koostumusta ei oo muutettu niin paljoo kun noissa kuivavalmisteissa.

  Ja mitä tohon eettisyyteen tulee, niin lueskelin joskus jostain, että mikäli ihmiset olis kasvissyöjiä kaikki, nälänhätää ei olis ja ruoka riittäis kaikille maailman tänhetken ihmisille, johtuen siitä että se tila missä elukat nyt laiduntaa olis viljelykäytössä ihmisruokaa varten. En tiedä kuinka absoluuttinen fakta tää on, mutta aika mielenkiintoista...

  Mun tekee nykyään ihan pahaa syödä mitä tahansa eläinperäistä, mä varmaan fanatisoidun tässä ajan mittaan ja oon totaalisen vegaani muutaman hetken päästä. Raejuustoo ja juustoo menee ja kananmunia. Maidon vaihdoin soijamaitoon ja kermat ja jogurtit kasvipohjaisiin. Ne on itseasiassa huomattavasti paremman makuisiakin. Maitotaloustuotanto ei oo yhtään sen eläinystävällisempää, kun lihan tehotuotanto. Puistattaa oikein.

  Tonnikalat ja fisut ylipäätään ahdistaa kanssa, ja mä en pidä siitä ajattelutavasta että koirat tai kissat esimerkiksi olis yhtään sen parempia eläimiä kun mitkään muutkaan. Millä perusteella meillä on oikeus päättää sellasia asioita? Millä perusteella joku toinen elävä olento ansaitsee päätyä mun lautaselle ja joku toinen ei? Mun mielestä argumentti "mutta ne on vaan kaloja" on täysin perustelematon tai että koska joku eläin on älykkäämpi, söpömpi tai karvaisempi, sitä ei kuulu syödä. No ei tietenkään, mutta ei niitä muitakaan yhtään sen enempää.

  Ite aattelen sillä tavalla, että teen tässä itse voitavani ja mun tehtävä ei oo saarnata kellekkää. Silti aina välillä mun sisuksista nousee pienenpieni paasaaja... Whops. Ihmiset sulkee silmiään ihan hirveesti. Mä en halua, että yksikään elävä olento elää läpimädän ja kärsimyksentäyteisen elämän vain päätyäkseen mun lautaselle.
  Huomaan tosi usein omissakin tavoissani vielä parantamisen varaa ja askel kerrallaan parempaan suuntaan mennään koko ajan!
  Mä en valita kylässä, jos tarjolla on liharuokaa, vaan syön sitä muiden mukana, mutta kotiin en osta lihaa minkäänlaista. On ollut hauska huomata, miten äärimmäisen hienosti pärjää ilman niitä tuotteita ja asioita, joista ennen ei kuvitellutkaan luopuvansa. Ja mun kokkailuinto on about triplaantunu, kun tiedän tekeväni fiksua, eettistä, hyvää ja terveellistä ruokaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan niitä, mutta tässäkin (kuten jokaikisessä asiassa!) kun säilyttää sen kohtuuden niin no problem! Esimerkiks vitamiinit on elintärkeitä, mutta niitäkin jos vetää liikaa niin ne onkin jo terveydelle haitallisia! (Tai esimerkiks jos kaks tyttöä on just täyttänyt 18 ja bailaa niin että ei edes tunne koko sanaa kohtuus terkuin syksy 2007 ... :D)

   Mä en usko että ikinä hullaannun just tollain kuten sanoit, tai no, never say never, mutta hankala kuvitella koska se vegaanisuus vaatii niin paljon. En ainakaan näe itseäni kokkaamassa joka päivä perheelle jotakin missä ei saa olla mitään eläinperäistä! Tottakai siihenkin tottuis ja osais ajan myötä tehdä ja katsoa kaiken, mutta kuulostaa ihan liian hankalalta, ainakin jos on useamman hengen talous ja ruokaa pitää tehdä useasti.

   Eläinasia on niin totta, mutta niin vaan kaikki mieltää erikseen kotieläimet ja muut eläimet, ja no just esimerkiks kalaahan harva edes pitää eläimenä! Miksei ihmiset ole oppinut esimerkiks Disney-elokuvista että kaikki eläimet on ihania, yhtä arvokkaita eläimiä!

   Ja tota lausetta komppaan täysin - en saarnaa kellekään mutta olis kiva jos ihmiset raottaisi niitä silmiään edes ihan pikkiriikkisenkin! :) Mä olen tosiaan eniten huolissani vaan niistä perheen lapsista koska ne reppanat ei saa mihinkään itse vaikuttaa vaan joutuvat vetämään sitä lihaa kokoajan. Paitsi tuo videon ihana Luiz ♥ !

   Joo, enpä olis muutama vuosi takaperin uskonut että ruoka ilman lihaa on niin hyvää ja kuinka helppoa ja nimenomaan KIVAA sellaista on myös tehdä! Kasvikset on paljon värikkäämpiäkin ja hauskemman näköisiä, varsinkin kun tietää että niiden ei ole tarvinut itkeä koko (yleensä lyhyttä) elämäänsä missään pienessä häkissä siihen saakka kunnes joku on ne lahdannut. :(

   Poista
 4. Mielenkiintoinen aihe! Mä en pysty luopumaan lihansyönnistä yksinkertaisesti siksi, että pidän siitä lihan mausta enemmän kuin syömistäni kasvisruuista keskimäärin. Naudan lehtipihvi tai kunnon graavilohi, ai että! <3 Lihansyöntiä olen kyllä vähentänyt viime vuosina, ihan käytännönkin syistä. En syö leipää kovin paljon ja yksin asuvana sinkkuihmisenä isoa leikkelepakettia(tai edes pienempää 150g) harvoin ehtii kokonaan syömään ennen ku se vanhenee eikä viittis roskiinkaan heittää(=rahaa hukkaan) niin mieluummin syön leivän ilman leikkeileitä tai juustolla, kun juusto ei mee heti vanhaksi.

  Suomessa yliopistolla tulee usein syötyä myös kasvisruokaa, kun se vaihtoehto on olemassa, mutta aina ei viitsi kun ne ruuat on joskus vähän mauttomia tai kuivahkoja. Ei ne lihavaihtoehdotkaan aina priimaa ole, mutta maukkaampia silti. Esim. Fazer Amica on viimeisen vuoden sisään alkanut käyttää paljon ja usein quornia, jonka mausta en erityisesti tykkää. Jauhelihan korvaaminen makaronilaatikossa soijarouheella taas ei ainakaan kotiolosuhteissa oo toiminut, koska musta soijarouhe on aika mautonta, ehkä en sitten vaan osaa tehdä tarvittavia kikkoja, jotta se olis tarpeeks hyvää tai "ihan samalta maistuvaa ku jauheliha".

  Varmaan sitä tulis tehtyä enemmänkin kasvisruokaa, jos löytäisi sellaisia aineksia, joista saa tehtyä maukasta ruokaa, ei pelkästään kinkutonta kinkkukiusausta tai puulta maistuvia soijarouhejuttuja. Toisaalta esim. perinteiset pinaattiletut on aina ollu mun suurta herkkua ja monet aasialaiset ruuat kuten esim. kevätkääryleet ja wokkikasvikset. Pakko tosin myöntää, etten oo niin paljon perehtynyt, että olisin etsimällä etsinyt erilaisia kasvisruokareseptejä, joita innolla kotona testailisin. Suomessa se meni myös usein niin, että söin lounaan yliopistolla melko myöhään(klo 13-14) ja sitten illalla kotona ei tarvinnutkaan enää laittaa "isompaa ruokaa" vaan jotain leipää ja munakasta tms. eli ei ole ollut tarvetta tai aikaa isommille gourmet-kokeiluille.

  Possusta en oo koskaan erityisen paljon tykännyt ainakaan ihan pihvinä, makkara, pekoni ja lihapullat menee kyllä, naudasta pidän enemmän, Kanaa ja kalaa syön jonkun verran, mutta täällä Itävallassa tuntuu, että liha on kalliimpaa ja valikoima jotenkin huonompi ainakin lähikaupassa niin ei ole paljon tullut syötyä lihaa, muuta kuin jauhelihana.

  Mitä taas eettisyyteen ja luomuun tulee, niin mieluusti ostan luomua kyllä, jos se ei vaan ole hirveän paljon kalliimpaa kuin normituotteet ja esim. tonnikalaa en oo pitkään aikaan syönyt sen liikakalastuksen takia. Lihantuotannon ympäristövaikutuksista ja ilmastonmuutoksesta en ikävä kyllä jaksa murehtia. Niin kauan kun Kiina ja Intia ilolla rakentavat lisää saastuttavia hiilivoimaloita ja kippaavat kaikki jätteensä veteen ja Pekingin yllä on paksut saastepilvet yms, en jaksa potea huonoa omaatuntoa ajatellen, että mun lihansyöntini tuhoaa maapallon.

  Vähän sama pätee matkustamiseen. Lentäminen saastuttaa joo, mutta rakastan matkustamista aivan liikaa, että luopuisin siitä jotta "maailma pelastuu kun minä en lennä lentokoneella".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kuule, niin mäkin luulin ;) ! Tosin graavilohi on kyllä sellainen että sitä ei voi millään lihattomalla vaihtoehdolla korvata joten sitä itsekin syön (okei kerran vuodessa, mutta kuitenkin!). En ole koskaan ollut mikään suuri pihvifani joten siitä en tiedä, mutta kaikki muut lihat on kyllä täysin korvattavissa maullisesti!

   Mä en ole ikinä maistanut sitä Quornia, se oli vasta vuosi pari sitten rantautunut Saksaan, en tiedä löytyiskö jostain vegekaupoista täältäkin mutta ihan taviskaupoissa en ole nähnyt, olis hauska kokeilla koska oon kuullut siitä lähinnä hyvää! Ja kyllä mä nyt kallistun sille puolelle että säkin olet tehnyt sen soijarouheen jotenkin kummallisesti... :D Stefanin veli on ihan ehdoton lihanmättäjä eikä voi sietää mitään lihatonta ja niiden mami, rakas anoppini, on taas Stefanin toimesta kääntynyt myös lähes lihattomaksi ja tekikin kerran lasagnea soijarouheesta eikä velipoika huomannut mitään, toisteli vain kuinka se on parasta ikinä syömäänsä eikä voinut uskoa että siinä ei ole jauhelihaa. ;)

   Siks mäkin sitä kasvissyöntiä ennen epäilin, koska en ollut ikinä etsinyt mitään tietoa tai kokeillut reseptejä, teininä vihasin koko kasviksia, olisin voinut syödä makaronia jauhelihalla ja ketsupilla vuoden putkeen! Mutta nyt, ai että, koko maailma on auki kun on niin paljon kaikkia ihania värikkäitä juttuja :D !

   Ainakaan meidän kaupoissa luomu ei juuri hinnoissa eroa tavallisesta, siksi me ostetaankin lähes kaikki luomuna. Ja tietysti siksi koska ne on niin tuhat kertaa parempia! Varsinkin hedelmissä huomaa eron tosi selvästi, just viime viikolla ostin ei-luomupäärynöitä kun ei ollut muita ja eihän ne maistunut millekään!

   Mä mietin myös ennen just noin niinkuin säkin ja vaikka Stefan ei mua ikinä olekaan yrittänyt käännyttää mihinkään, on se silti saanut vähän mun silmiä auki koska hei - jos jokainen ihminen ajattelis noin niin eihän mitään muutosta ikinä koskaan milloinkaan tapahtuisi? :D Ei sitä tarvitsis paljoa tehdä ja kaikesta "kivasta" luopua, pienikin muutos riittäis. :)

   Poista
 5. En jaksanut lukea kommentteja läpi, niin en tiedä oliko joku jo maininnut, mutta mun mielestä Itävallassa syödään lihaa vielä enemmän kuin Suomessa! Possujäätelökin varmaan paikallisille maistuis, jos sellaista olisi olemassa :D Sen takia musta jotenkin tuntuu, että täällä katsottaisiin vielä enemmän kieroon kuin Suomessa, jos ilmoittaisi olevansa kasvissyöjä.

  Mä en oo edes miettinyt alkavani kasvissyöjäksi, mutta punaisesta lihasta en juurikaan välitä. Kanaa ja kalaa tykkään sen sijaan syödä. Yritän kuitenkin syödä kasvisruokaakin mahdollisimman usein, esimerkiksi siten, että joko lounaalla tai päivällisellä (syön työpäivinä kaks lämmintä ruokaa) syön toisen aterian kasvisversiona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Euroopan kaikissa maissa luvut on aika hurjia, mutta joo kyllä täällä se vasta onkin hurjaa! Vuoden 2007 tilaston mukaan suomalainen syö vuodessa 76,2 kiloa, itävaltalainen 98,9! Tätä ei kuitenkaan lue kuin suomalaiset (vielä vähemmän me ulkosuomalaiset) joten otin Suomen tietysti myös esimerkiks :D !

   Just tänään sanoin naapurille että ei Stefan syö ikinä duunissa kun se ei syö mitään lihaa, naapuri kysyi vain "GAR kein Fleisch?" mutta ei ihmetellyt sen enempää. Mä en ole täällä törmännyt juurikaan sellaisiin jotka jäis ihmettelemään, suomalaisilta niitä musta enemmän tulee vaikka voiskin olettaa just toisinpäin! :o

   Mäkään en ollut enkä tuskin koskaan kokonaan alakaan! Ja onhan tuo sunkin on jo paljon parempi kuin että ei ikinä söis mitään lihatonta :) !

   Poista
 6. Upsista! Meillä syödään kyllä lihaa joka päivä, ehkä vähän liikaakin :( Täytyy ruveta panostamaan niihin kasvisruokiin ehkä enemmän, kiitos tästä infopläjäyksestä, en ole edes ajatellu, että siitä vois olla haittaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harva on ! Ja ainakin Niiloselle ois hyvä jos ei itselle vegeily yhtään maistu :D ! Oppii sekin sit jo pienestä alkaen just sen että ruoassa ei aina tarvitse olla lihaa jotta se on hyvää, on helpompi vanhempanakin valita jotain rehuvaihtoehtoja kun tietää että nekin maistuu. :)

   Poista
 7. Niin,minä en osaa olla vihainen possunlihansyöjille enkä naudankaan,kun minun nykyinenkin terveyteni,luulen,perustuu suuresti siihen,että,kun Suomessa oli valtava ruokapula toisen maailmansodan aikana ja pitkälti sen jälkeen,kun Suomi maksoi sotavelkoja Neuvostoliitolle vielä pitkälti viisikymmentäluvulle,kaikki ruoka oli kortilla.Ja kortiannokset pienenivät pienenemistään,ruokaa ei yksinkertaisesti ollut rahalla eikä millään saatavilla mistään,äitini,Maija-mummosi,silloin, nuori pääkaupunkilaisnainen,otti hoitaakseen possun keskellä käupunkia joka kevät näinä vuosina.Siellä se eleli takapihalle rakennetussa vajassa koko perheen ja naapureittenkin hellimänä ja me kerättiin sille kaikki mahdollinen ravinto luonnosta ja keittiöjätteistä,syötimme kädestä pitäen...Sitten meillä oli koko talveksi lihaa,naapureillekin,laardia perunanpaistoon ja nahkaa,että saatiin kengät suutarlla teetettyä.Näin meidän kuusihenkinen perhe selvisi terveenä,kun vielä keräsimme metsistä marjat ja sienet ja söimme nokkoset ja suolaheinät.Kanejakin meillä oli,mutta tärkein proteiininlähde oli sika joka vuosi.Vieläkin,kun sianliha paistuu pannulla tai ,muistan sen ihanan tunteen,kun tuli ulkoa ja haistoi,että meillä oli lihapäivä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennen vanhaan oli moni asia erilailla! Enkä minäkään vihainen kellekään ole, syönhän mäkin välillä lihaa. :) Monesta on vaan normaalia syödä sitä 1-3 kertaa _päivässä_, jokaikinen päivä ja se on auttamattomasti liikaa. Ei pelkän eläinten oikeusten tai ilmaston vaan ihan vain sen omankin terveyden kannalta ja kuten monesti tossa kirjoitinkin, lapset jotka eivät voi vaikuttaa syömisiinsä joutuvat siitä kärsimään ja oppivat tämän ihanan "ei ruoka ole oikeaa ruokaa ilman lihaa"-tyylin. :(

   Mäkin voisin tehdä Maija-mummot ja ottaa possun takapihalle asumaan :D ! Tosin se olis sit vain lemmikki. :D

   Poista