keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Viisi puolikasta

Meidän hurmaava esikoisemme, yhtä ihanalta isopapaltaan toisen nimensä perinyt Lucas Olavi, täytti toissapäivänä viisi kertaa niin paljon kuin samana päivänä puolivuotispäiväänsä juhlistanut pikkuveljensä. Kaksi ja puoli vuotta! Iiks ja kääks, nyt on ikioman postauksen paikka! Kuvat on valitettavasti vähän mitä on, koska Lucas ei oikein valokuvauksesta pidä - tai paremminkin: hän ei EHDI.


Millainen Lucas sitten onkaan? Päikkytäti juuri mainitsi sen olevan niin iloinen että on ihanaa miten joku onkin aina niin hyvällä tuulella. Ja se on kyllä täysin totta - Lucas on tosi elämäniloinen pieni poika! Ellei uhmakohtaus ole päällä (joita se ei päiväkodissa tietenkään saa) tai mami kiellä tekemästä jotain kivaa (esimerkiks ottaa kynät pois herran keksiessä seinän olevan hyvä piirustusalusta), on se aikalailla aina ihan huisin hyväntuulinen. Se on myös hurjan itsenäinen ja omatoiminen ja vaikka se "ITE, ITE" meinaa joskus hieman ärsyttää (esimerkiks jos se "IHAN ITE!" on piirtänyt koko ruhonsa tussilla täyteen viivoja), on se toisinaan myös oikea pelastus! Allaolevassa kuvassa hän on ihan itse hakenut housut kaapista ja pukenut ne, voitte kuvitella millainen sota täällä oli että ulos lähtiessä sain nämä "housut" herralta riisuttua.


Uhmaikä on ehkä juuri nyt syvimmissä syövereissään - ainakin toivon ettei tästä enää kovin paljoa alemmas porauduta! Se alkoi melko voimakkaana jo pitkän aikaa sitten, mutta silloin olisin kaivannut juuri sitä ärsyttävää "odota vaan, pahempaa on luvassa"-lausahdusta, koska hyvin paljon pahempaa todella oli luvassa! Onneks siihen on tottunut jo niin että osaa säilyttää hermonsa täydellisesti niissä aivan järkyttävissäkin tilanteissa, silloin kun mielessä tekee mieli nakata kakara ojaan ja juosta pois niin kovaa kuin jaloista lähtee - silloinkin sitä vain laskee kymmeneen ja selittää sen 597. kerran lapsiparalle miksei ole okei kävellä autotiellä ja miksi siihen kiellon jälkeen ei saa jäädä myöskään makaamaan.


Vaikka uhmakohtauksia saadaan edelleen useita päivissä ties ja mistä toinen toistaan hulvattomimmista syistä, mahtuu meidän päiviin myös paljon niitä Lucaksen iloiseks tekeviä asioita. Kaksi sen ehdotonta lempparia on piirtäminen ja lukeminen, samoin askartelu, maalaaminen ja muutenkin kaikki käsillä tehtävä on hauskaa ja niissä se viihtyy pidempäänkin keskittyneenä. Vesi on aina ollut sen mielestä ihanaa - paitsi suihku ja tukanpesu, ne on niitä maailman kamalimpia asioita. Kylvyssä ja uimassa se kuitenkin viihtyis vaikka kuinka pitkään!

Lucas on automies henkeen ja vereen, samoin eläimet on hyvin lähellä sen sydäntä. Niistä se tunnistaakin vaikka kuinka monta - just tossa satuin pistämään merkille eläinkirjaa lukiessamme että yhteensä 18 eläimestä se osasi nimetä kolmetoista, niistä kolme saksaksi (ja lehmä on edelleen "muu"). Se, kumpaa kieltä Lucas käyttää, riippuu jo ihan täysin siitä kenen kanssa se puhuu. Se muistaa että mamin kanssa ja skypessä jutellessa puhutaan suomea, isin, sen sukulaisten sekä muiden lasten kanssa saksaa. Toki se sekoittaa edelleen kieliä tosi paljon yhteen ja joukossa on muutama niitä keksittyjäkin sanoja, mutta pääasiassa se on kyllä tosi taidokas kaksi- ja puolivuotias joka vaihtaa kieltä lennossa hyvinkin nopeasti tarpeen niin vaatiessa.


Kielellisestä kehityksestä voin joskus kirjoitella ihan erikseen koska kuten olen monesti sanonut, kaksikielisyys on musta valtavan kiinnostava aihe ja haluan myös vertailla myöhemmin miten veljesten kehitys toisistaan eroaakaan. Oon varma että Lucas ihan kohta herää joten ennenkuin niin tapahtuu niin lopetan tähän että ehdin julkaistakin tämän! Meillä on ollut tässä edelleen vähän hässäkkää, varsinkin kun mun äitini oli täällä just melkein viikon. Tänään illalla Stefanilla alkaa viikon loma ennen enedeshaluatietääkuinkapitkää työputkea joten koitan ehtiä silloin kirjoittelemaan teille nuita rästijuttuja, Florianin puolivuotistarinat seuraa pian perässä! Heibba!

8 kommenttia:

 1. Voi kyynel ku niitä vaan valuu pitkin poskia tätä lukiessa :( onneks on vapaa, ei haittaa vaikka ripsarit on vähä levinny :D Lucas on niin paras <3 Lunalta halit serkuille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä ikke ♥ ! Toivottavasti hyvinpian taas nähdään, siihen asti ostahan vedenkestävää ripsaria :D Puseja ja haleja koko joukolle meiltä :*

   Poista
 2. Voi Lucas <3 Mitkä enkelinkiharat! Uhmaikäiset lapset koettelevat aina vanhempiensa (ja välillä muittenkin..) hermoja, mutta kyllä se siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllähän nyt enkelillä enkelintukka täytyy olla ;) Eiköhän, ja sittenkun tämä on ohi niin seuraava aloittakoon :D !

   Poista
 3. Oho, sehän on jo iso poika! :) Oon pohtinut lasten kaksikielisyyttä siitä asti kun kerran lentokoneessa näin perheen, jossa poika puhu suomea ja papa vastas saksaksi. Musta se oli jotenkin söpöä! Hui, kun siitäkin on varmaan jo 7-8 vuotta aikaa! :D miten muut reagoi, jos Lucas puhuu vahingossa niille suomea? Harva sitä siellä kai ymmärtää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se kyllä, varsinkin Florianin kanssa! Ja aika se vaan rientää kato mitä vanhemmaks tulee ;) Mä en tiedä tarkalleen miten ne "päiväkodissa" puhuu, päikkytätiltä kun kysyin niin se sanoi että ne puhuu pelkkää saksaa, myös Lucas mutta veikkaan että siellä on vähän suomeakin seassa. Ainakin kun mä olen kuulemassa niin se sekoittelee kyllä sanoja, mut sillain pääasiassa se valitsee kielen aina sen mukaan kelle se puhuu, ei se oikein vahingossa taida väärää kieltä puhua, ehkä korkeintaan tahalleen jos ei osaa sanoa jotain saksaksi. :) Ja silloin moni sanoo vain että was, niin sitten se yrittää alkaa selittämään asiaa saksaksi. On vähän monella joo toi suomi ruosteessa, jännä, onhan se niin tärkiä kieli ;) !

   Poista
 4. Kuulostaapa tutulta. Paitsi mä en todellakaan aina hallitse tilanteita ja varsinkin nyt raskaana ja heikkohermoisema tuntuu välillä pahalta kun menetän malttini niin helposti.. vitsi lucasta on kasvanut iso komia poika. <3 onko ollut puheen kehittymisessä hankaluuksia kaksikielisyydestä johtuen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin syytin raskautta ja toivoin et sit helpottais mut sit tulee tietty nää imetyshormonit seuraavina buahaha :D Ei vaan, en todellakaan tiedä miten oonkin oppinut pysymään aina niin rauhallisena ku ennen esim. töissä olin tosi helposti räjähtävä, kuten yks ex-pomo kerran totesi "En uskalla sanoa sulle mitään, oot ku aikapommi!".

   Puhe on vielä aika sekavaa verrattuna yksikielisiin. En tunne täällä ketään kaksikielistä lasta, olis kiva päästä kuulemaan ihan livenä miltä muut moiset kuulostaa! Mutta mun mielestä tietysti tosi hienosti se jo juttelee :D !

   Poista