perjantai 30. tammikuuta 2015

Sittenkin ihan tavallinen

"Aika erikoinen nimi!"
"Siis mikä?!"
"Mikä se oli, Amaryllis?"
"Onpa outo, mutta ihan kiva!"
"Jaa, kyllä se taitaa ihan oikea nimi olla."

Jokainen nimetköön lapsensa ihan miten halajaa, eihän ne minun lapsiani ole. Ainoa, mitä en kestä, on se, kun lapselle annetaan joku aivan uskomattoman omituinen nimi ihan vain siksi että halutaan erottua joukosta. Tämä erikoisuudentavoittelu menee musta siinä kohtaa vähän yli - mitäpä jos vaan ostais jotkut erikoiset vaatteet, niitä ei lapsiraukan tarvitsisi kantaa loppuelämäänsä, toisinkuin sitä idioottimaista nimeä.


Kun Florianin nimi syntymän jälkeen paljastettiin,  suomalaisilta tutuilta sain tai kuulin muuta kautta ylläolevia kommentteja. Ainoa, kuka sanoi jotain positiivista, oli mun veljeni. Tähän syynä taisi olla se että hän on jo pari vuosikymmentä ollut ahkera urheilun seuraaja, joten hän on myös satavarmasti törmännyt nimeen ja tiesi sen olevan "ihan oikea nimi".

Suomalaiset taisivat tosiaan unohtaa erään asian: meidän perhe ei asu Suomessa. Me asumme Itävallassa, joten on ihan täysin luonnollista ettei lapsi saa nimekseen Jannea tai Pekkaa. Florian on täällä kaikkea muutakuin erikoinen - se on ikivanha, perinteinen nimi, joka viimeisten 40 vuoden aikana on ollut aina 40 suosituimman nimen joukossa.


Kuten totesin: lapsensa erikoisesti nimeäminen ihan pelkästä erikoisuudentavoittelusta on musta ärsyttävää. Jos joku erikoisempi nimi on omasta mielestä tosi kiva, niin fine, mutta jos ainoa syy miksi lapsensa nimeää Porkkanaksi on se, että haluaa jonkun tosi joukosta erottuvan nimen niin metsään mennään. Tosin kuten myös totesin: ei se minulta pois ole vaikka niitä dorkanimiä tulee kasteilmoituksissa vastaan.

On varmasti jo tarpeeksi hankala yrittää löytää molempien mielestä kiva nimi, mutta miettikää siihen vielä sellainen mukava lisäbonus että olet sen toisen osapuolen kanssa eri maalainen. Se se vasta lystiä onkin. Kirjoitin aiemmin tästä hauskuudesta ja paljastelin niitä suosikkinimiä joita en syystä tai toisesta voikaan omalle lapselleni antaa.


Florian oli pitkään Stefanin ehdoton lemppari ja mäkin olen aina pitänyt sitä tosi kauniina nimenä. Sille lopullisesti lämpeäminen tapahtui kuitenkin vasta synnärillä, koska siihen asti epäilin että se on liian keskieurooppalainen - Lucashan on tosi kansainvälinen, mainiosti myös suomalaiseen suuhun sopiva ja haaveilinkin että löydettäisiin samanlainen. No, eipä löytynyt. Kun Florianin synnyttyä kätilö kysyi nimeä, katsoin ensin vauvaa ja sen jälkeen Stefania ja totesin että kyllähän se näyttää ihan Florianilta.

Nimen ääntämisen piti ehdottomasti olla sama molemmilla kielillä ja siinä onnistuttiinkin lähes täydellisesti, saksalaisittain ärrähän lausutaan vähän sortaen suomalaiseen terävään tapaan verrattuna. Se on kuitenkin lähes huomaamaton ero, toisinkuin esimerkiks Stefan itse huomaa kuinka suomalaiset eivät suhauta hänen nimeänsä. Mä hellittelen Floriania välillä mm. Florppa-nimellä, josta Lucas onkin napannut sille ihkaoman lempinimen: Puppa. Siis Puppa! How cute is that!


Oli miten oli: mulle on siis ihan se ja sama mitä muut ovat mieltä meidän nimivalinnoista, halusin vain vähän valottaa miksi Florian saikaan "niin erikoisen" nimen. Kun se just, kun ei se saanut. Meillä oli lopulta erittäin vähän niitä molempien mielestä tosi kivoja nimiä, jolloin ei parane alkaa nirsoilemaan. Tosin eipä me nirsoiltukaan, musta Florian on aivan uskomattoman kaunis nimi. Eiköhän se joskus ala kuulostamaan myös Suomituttujen korvaan kivalta! Onko muilla ollut samanmoisia ongelmia? :)

11 kommenttia:

 1. Florian on kaunis nimi, nyt kun alan tottumaan siihen :) aluks se kuulosti mun korvaan tytön nimeltä ku en ollu ikinä kuullutkaan, mut hei mä oonkin urpo :D eniten mua pelotti että annatte sellasen nimen mitä en osaa lausua, koska oishan se ollu noloo jos ei siskon pojan nimee osaa sanoa :D tuitui, ois kiva skypeillä joku päivä ja kuulla Herra Lucasta ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei me sellaista oltais laitettu koska tiedän että kaikenlaisia urpoja on ;) Sama kun ei olis voinut laittaa mitään finskinimeä kun täällä olis raukka sitten saanut kokoajan tavuttaa! Ehkä se tyttömäisyys siitä joskus hälvenee. :D

   Poista
 2. Kyllä painittiin samojen ongelmien kanssa mekin. Samat oli kans kriteerit, että lausutaan molemmilla kielillä samalla tavalla ja on 'tavallinen'. En halua mitään Ridgeä enkä Kimiä, vaikka jälkimmäistä monet ehdotteli meille :D. Tosin me annettiin yhteensä kolme nimeä. Onko Florianilla muita nimiä?

  VastaaPoista
 3. Kyllä painittiin samojen ongelmien kanssa mekin. Samat oli kans kriteerit, että lausutaan molemmilla kielillä samalla tavalla ja on 'tavallinen'. En halua mitään Ridgeä enkä Kimiä, vaikka jälkimmäistä monet ehdotteli meille :D. Tosin me annettiin yhteensä kolme nimeä. Onko Florianilla muita nimiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kimiä ja Nicoa/Nikoa mäkin kuulin! En muista oonko sanonut sulle kun Stefanhan ehdotti teidän jäbän nimeä meillekin, mutta se oli mulle ihan no go syystä että se on mun kummien sukunimi :D ! Mutta jotenkin sitten taas teidän taaperon kohdalla ja tuntemani samannimisen aikuisen kohdalla en ajattele koko asiaa, olis vaan sukulaiset saattaneet olla vähän ihmeissään. :D

   Ja Florianin toinen nimi on Elias. :) Mietin ensin musta jotenkin vielä finskimpää Elieliä mutta se oli sittenkin liian pehmeä ja halusin ässää, Stefanillehan se oli taas ihan se ja sama kun se ei oikein toisista nimistä perusta ... :D Hei onko muuten teidän pienellä K:lla sun vai ison K:n sukunimi :o ?

   Poista
 4. Isomummon mielestä Florian on aina ollut ihan oikea ja kaunis nimi Lucaksen (Miten muuten taivutatte sen suomenkielellä sijamuodoissa?) veljelle ja teidän pikkuprinssille

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana isomummo ♥ ! Minä taivutan sen just niin väärin kuin ei kieliopin mukaan sais taivuttaa, oikeat taivutukset olis Lucasin, Lucasista jne. mutta mä taivutan aina Lucaksen jne.! Mutta ei mua häiritse vaikka muut taivuttaa just kieliopin mukaan :D !

   Poista
 5. Musta aivan tajuttoman kaunis nimi :) ja onpa isoveli tässä niin ison oloinen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Salla :) Ja isoveli on jo niiiin iso! Kohta Oltsukin on käääks ♥

   Poista
 6. Poikakaverini on Florian ja suomalaiset aina sanoo "MIKÄ sen nimi oli? Floora???" Isäni kutsuu häntä jopa Floridaksi.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä :D ! Onhan se ehkä vähän erikoisen kuuloinen suomalaisen korvaan mutta että Florida :'D Flooraakaan ei ole meillä kukaan suomalaisista sanonut :D

   Poista