tiistai 4. maaliskuuta 2014

Menetetty oikeus

Olet suomalainen, asut Suomessa ja pilkkaat suomalaisia tai Suomea maana. Haha, olet niin hauska ja voi miten ihanan itseironinen kun osaat nauraa omalle kansallesi! Olet suomalainen, asut ulkomailla ja sanot vähänkin jotain negatiivista Suomesta tai suomalaisista (eli siitä omasta kansastasi). Olet ärsyttävä tyyppi joka kuvittelee olevansa jotain enemmän vain koska on muuttanut ulkomaille.

Seriously! Kuka helvetin urpo on tehnyt siihen tuollaisen rajan! Suomalaiset saavat itse pilkata ja nauraa maallensa tai sen asuttajille ihan jopa miljoonayleisön edessä telkkarissakin ja kaikki nauravat mukana! Miksei ulkosuomalaisilla ole samaa oikeutta? Se, että koska en viihtynyt Suomessa ja sieltä pois muutin ei tarkoita sitä ettenkö yhtäkkiä olisi enää suomalainen. Laillisesti mulla ei siellä enää oikeuksia ole, mutta jumalauta, oikeus pilkata omaa kansaa, sitä ei saa viedä pois keneltäkään!


Parina esimerkkinä: Putous ja Hyvät ja huonot uutiset. En ole nähnyt aiempia kausia Putouksesta, mutta tällä kaudella lähes poikkeuksetta jokaikisessä jaksossa on heitetty jotakin vitsiä suomalaisista tai Suomesta. Ja kaikki ovat nauraneet. Jos Hirviniemi sattuiskin asumaan ulkomailla, ei se olis enää yhtään hauska. Idiootti, luulee olevansa niin maailmankansalainen että on varaa pilkata synnyinmaatansa kun on muka nähnyt niin paljon kaikkea parempaa.

Okei joo, ymmärrän että tässä asiassa voi vetää yli. On tottakai olemassa sellaisia kuukauden ulkomailla viettäneitä jotka palaavat Suomeen, eivät osaa enää suomea ja kaikki siellä on ihan kamalaa, kyllä ulkomailla on kaikki paljon hienompaa ja laadilaadilaa. Ymmärrän että sellainen ärsyttää. Mutta siinä missä Suomessa asuva suomalainen suu vaahdossa pilkkaa kotimaataan, ei ulkosuomalaiselta siedetä edes yhtä poikkipuolista lausetta.

Mennään seuraavaan esimerkkiin, jonka ensin pohjustan: vihaan älypuhelimia, tai no, en itse puhelimia vaan niiden sellaisia käyttäjiä joilla se on kädessä kokoajan, tai jos ei kädessä, niin ainakin käden ulottuvilla jotta sitä voi minuutin välein katsoa. Mitähän tärkeää siellä niin usein muka  tapahtuu? No niinpä, ei mitään! Riippuvuus se on sekin, hankkikaa hoitoa! Voisin kirjoittaa tästäkin aiheesta vaikka kuinka pitkän valituksen!


Olympialaisten avajaiset olivat hyvässä tohinassa kun tulimme ulkoa Lucaksen kanssa. Jäin sitten tietysti katsomaan niitä ja luulin että maat tulevat aakkosjärjestyksessä, koska siinä tuli juuri jotain aivan ihmeellisiä t-kirjaimella alkavia maita jotka iloisena heiluttelivat, joillakin oli pieniä lippuja kädessä. Yllätyinkin kun sieltä sitten hyppäsikin Suomi, koska luulin että se oli mennyt jo! Seuraavaksi yllätyin, erittäin negatiivisesti, kun huomasin että jollakin urheilijoista oli älypuhelin kädessä.

Kirjoitin tästä tuohtuneena Facebookiin koska tiesin että edes muutamat kaverilistaltani ovat samaa mieltä (siitä että vaikka kuinka elettäisi 2010-lukua, ei älypuhelinten paikka ole olympialaisten avajaiskulkueessa, näyttää ihan hirveältä). Niiden samanhenkisten lisäksi tuli eräs kommentti joka sai paljon tykkäyksiä muilta mun kavereiltani:


No enpä nähnyt, suomalainen oli ainut jolla sen näin. Ja mitähän ne itävaltalaiset muhun liittyy? Ei mitenkään! Vaikka asuisin sadatta vuotta toisessa maassa, pysyn silti suomalaisena. Suomalaisten touhut on ne mistä mun muunmaalaiset kaverit mua pilkkaa. Parhain esimerkki lienee Pasi Nurmisen ilmaveivi, siitä sain kuulla erittäin monelta mun muunmaalaiselta kaverilta - saksalaisilta, slovakialaisilta, jopa unkarilaiselta. Jos suomalainen tekee jotain tyhmää, saatan kuulla siitä jopa ensimmäisenä joltain ei-suomalaiselta!

Jos itävaltalaiset tekevät jotain tyhmää - niin, miksi kukaan siitä mulle kertoisi? Joskus saattaa joku mainita mutta mainitsemiseen se jää. Mä vain asun täällä. Tottakai pidän Itävaltaa jo kotimaanani, mutta en kuitenkaan vielä vuosikymmeniin voi sanoa itseäni itävaltalaiseksi (kirjoitin jo "ikinä", mutta never say never) - olin 20 vuotta suomalainen, ei sitä viidessä vuodessa yhtäkkiä vain sivuuteta.


Velikulta laittoi mulle tämän kuvan - Itävallan sisääntulo, hirveen näköistä! Ahaha, tosin tuosta kaatumisesta kuulin myöhemmin sitten myös eräältä paikalliselta, koska maassa makaava henkilö onkin SUOMALAINEN...

Ei se silti toki tarkoita sitä etteikö myös itävaltalaisten touhut herättäisi mun tunteita - joko niitä negatiivisia tai positiivisia. Lähes samanlailla kauhistelen jos esimerkiksi luen jonkun kurjan Itävaltaan liittyvän uutisen, samanlailla iloitsen kun itävaltalainen urheilija menestyy. Se ilo ei ehkä kuitenkaan nouse ihan yhtä ylös kuin se riemu jota koen kun suomalainen menestyy. Lähelle, mutta kyllä mua just viime viikonloppuna yhtä paljon lämmitti sekä Schlierenzauerin kolmas sija että Koivurannan kymmenes.

On kiva että Facebookissa on oma ryhmä ulkosuomalaisille äideille. On mukava keskustella samanhenkisten ihmisten kanssa - ihmisten, jotka eivät suutu jos sattuukin sanomaan jotain negatiivista Suomesta, koska he tajuavat ettei mielipide johdu siitä että uudessa maassa on niin coolia ja Suomi on ihan paska maa. Ei siellä uudessa maassa aina niin hienoa ole. On hauskaa vertailla kuinka paljon asiat ja tavat eroavat eri maissa - ilman että tarvitsee pelätä että mitähän toi nyt ajattelee jos sanon että musta tämä asia on paremmin meillä kuin Suomessa.

Ehkä me ulkosuomalaisetkin saadaan vielä joskus samat oikeudet muutakin kuin omiemme keskuudessa, ehkä vielä joskus koittaa aika että kukaan ei suutu jos satunkin sanomaan että se ja se itävaltalaisittain miellyttää mua enemmän kuin suomalaisittain. Saa nähdä, siihen asti pitää vaan muistaa yrittää varoa puheitaan, harmi että olen niin reikäpää että harvoin muistan! Tähän asiaan liittyen mulla on yksi asia jota suuresti Suomesta ikävöin, kerron siitä joskus toiste heipodei!

18 kommenttia:

 1. Mun kommenteista jengi ottaa kans välillä kuumaa, koska oon puoliksi ulkomaalainen. Eli jos sanon jotain negatiivista Suomesta, niin joskus sieltä tulee vihanen "No vittu muuta sit Italiaan jos siel on kaikki paremmin!"-kommentteja. Käsittämätöntä :D oli minkä maalainen tahansa, joka maalla on hyvät ja huonot puolensa eikä niistä puhumisen pitäs olla mitenkään synnyinoikeus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei voi olla totta :D ! En kestä mikä ihmisiä vaivaa :D Joo, suomalaisilla on vain se oma tietty ihana tapa puhua kansastaan, ei esimerkiks itävaltalaiset pilkkaa ja naura omilleen samanlailla! Siksipä olisikin kiva jos mäkin saisin rauhassa niitä omiani pilkata. :D

   Poista
 2. Hauska teksti ja ihana tunteenpurkaus =D naureskelen tääl duunis =D

  VastaaPoista
 3. Okei myönnän, mulla on aivan liian usein se älyluuri kourassa tai jossain ulottuvilla. Toki ymmärrän kyllä mukauttaa käytöstäni sen mukaan, kenen kanssa sillä hetkellä hengaan. Usein sitä vaan tulee hengattua porukassa, jossa muut on ihan samanlaisia (taitaa myös olla ammmatinvalintakysymys, hehe). Mutta en nyt ihan ymmärrä tuota purkausta olympialaisten kulkueesta, sorry. Mitä jos se puhelin on kys. henkilölle yhtäkuin kamera? Kyllä mä ainakin ottaisin kuvia, jos tuonne pääsisin tallustamaan. Toki mä en kyllä tiedä, että onko ne kameratkaan yleisesti hyväksyttyjä tuossa tilanteessa.. Jos ei, niin sitten varmaan pitäisi purkautua myös niistä :)

  Heh, tosiaan välillä saa kyllä olla aika varovainen puheissaan Suomesta. Tai sama toisinpäin. Jos valittaa miten kaipaa jotain asiaa Suomesta, tai että täällä ei just nyt menekään kaikki hyvin, niin vastauksena on, että "No, muuta takaisin!". Heh. Niin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pari vetosi myös tohon: "Kyllä mäkin ottaisin kuvia (kameralla/puhelimella) jos tonne pääsisin!". Ihan sama kumpi se olis ollut - eiköhän siellä ole ihan tarpeeksi kameroita paikalla muutenkin ettei itse tarvii alkaa kuvaamaan :D ! Olen mielelläni sitten vanhanaikainen tässä asiassa, mutta oli kumpi vaan, näyttää kamalalta. Kyllä ne liput näyttää musta kivemmalta, näin supertekniikan aikakaudellakin. Tottakai jos on itse älyluuri-ihminen niin ei sitä varmaan tiedä kuinka hirveältä se oikeasti näyttääkään. :D

   Joo, kyllä olis helppoa olla vain suomalainen Suomessa, sais heittää mitä mieleen tulee ilman että kukaan alkaa kiukuttelemaan. :D

   Poista
 4. A very interesting and nice blog.
  Greetings from Portugal

  Paulo Gonçalves
  http://viajaredescobrir.blogspot.com

  VastaaPoista
 5. Haha ollaan myö suomalaiset välillä vähän pöllöä kansaa ;D
  Vaikka rakastan Utahia ja SLC, mun rakkaus Suomea kohtaan on noussut täällä ihan järjettömäksi. Tai siis se arvostus. Oon just se joka kilee saman tien jos kuulen yhdenkin poikkisanan Suomesta XD Oli se sitten jenkiltä, joka kettuilee Suomen Ruotsihäviöstä lätkässä tai kaverilta, joka valittaa, kun terveyskeskus on niin hidas Suomessa.
  No, toivottavasti tää mun kiihkosuus vähän tasaantuu, kun Suomeen meen ja huomaan, ettei se Suomikaan mikään maanpäällinen taivas ole haha. Vaikka hiton hyvä maa onkin!!

  Mut joo, toi eka kuva oli nii hauska XD Oon nauranu tuntikausii tollasille kuville Suomest. Yks mun jenkkikaveri oli saanu jostaa noit kuvii käsiisä ja tuli näyttää mulle ja oli sillee et haha onpa hauskoi juttui, mietin vaa et ei se oo läppä et bussis istutaa hiljaa ku hautajaisis ja moi jos sanot tuntemattomalle ni ihmiset luulee et oon seonnu tai vähintää ryöstääs ne.. Se et saunas istutaa alasti on ollu aika järkytys monelle mormonille tääl XD "there must be so many teenmums in Finland if your parents allow you guys to sit naked in sauna".....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän, mutta sä kiihdytkin eri syystä, et siitä kun puhuja on sun mielestä pelle joka kuvittelee että ulkomailla kaikki on hienompaa, vaan siitä että oot muuttunut isänmaalliseks haha :D ! On ihan okei arvostaa Suomea hurjasti, niin mäkin teen, se on hieno valtio! Se ei vain valitettavasti tehnyt mua onnelliseks.

   Enkä mäkään nyt välttämättä riemastu jos joku haukkumalla haukkuu Suomea varsinkin jos asia ei ole ehkä ihan todenmukainen, mutta sellainen kevyt, suomalaisille tyypillinen pilkanteko jota kaikki harjoittaa on musta vaan hauskaa. :) Vielä hauskempaa se vaan olis jos ulkosuomalaisetkin sais tehdä sitä. :D

   Ja joo noi memet on kaikki niin hauskoja kun ne on niin TOTTA, ja kun ne oikeasti lukee tollain ni tajuaa kuinka dorkia suomalaiset niin monessa asiassa on, eli en kyllä yhtään ihmettele jos joku jenkki luulee että on vitsi. :D Oli sitten kyse niistä "hyvistä tavoista" (ei moikata edes naapuria) tai just tosta alasti saunomisesta. :D

   Poista
 6. Voisin tähän vähän avautua mutta taidan olla hiljaa :D ja hei mä ainaki pidän mun rakasta matkapuhelinta koko ajan käden ulottuvilla ja olisin varmasti myös kuvannut olympialaisissa jos tykkäisin urheilusta♡ tuitui Haisulille suukot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sä oot kyllä urpo kun sä aina kirjoitat noin ! Anna palaa, keskustelua varten tämä kommenttikenttä täällä on :D !

   Ja joo, harmi ettet ole ainut. :( Mä veikkaan että se on just älypuhelinten vika että suomalaisvanhemmilla on antaa lapselle kahdestaan aikaa keskimäärin 15 minuuttia päivässä. VARTTI. Kamalaa.

   Poista
 7. Kyllä mä ainakin vietän Lunan kanssa kauemmin aikaa ku vartin... vaikka mulla onkin älypuhelin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän, mut se vartti oli 100% läsnäoloa, sellaista ettei sitä älyluuria ole mailla halmeilla. :D Veikkaan että se on helpompaa niillä joilla sitä ei ole, koska se että jos "vähän vilkaisee" sitä tarkoittaa myös sitä ettei ole enää 100% läsnä. :D

   Poista
 8. Kumpa ihmiset oppisivat erottamaan asiat toisistaan,eivätkä yleistäisi niin paljon.Jos jokin asia Suomessa on huonosti,ei se tarkoita,että Suomi kokonaisuudessaan olisi kakka maa,tai päinvastoin.Olen minäkin haukkunut muutaman ranskalaisen maanrakoon,kun rosvot rikkoivat autoni ikkunat ja ryöstivät kaikki tärkeät tavarani,ja sain kuukauden kulkea samassa mekossa ja kengissä.Tai haukuin italialaisen lehtikauppiaan pataluhaksi-takanapäin,kun emme enää viitsineet mennä sinnepäin Roomaa,että olisin päässyt solvaamaan häntä silmitysten-epärehelliseksi luihuriksi,kun möi meille pyytämiemme metropäivälippujen sijaan pelkät menot,vaikka otti kyllä päivälipun hinnan.Mutta Italialaiset ovat yleensä minusta ihania eikä ranskalaisistakaan minulla kokonaisuutena ole pahaa sanottavaa.Jokaisessa kansassa on aina törppöjä yksilöitä,se pitää vaan hyväksyä.Jopa meissä suomalaisissa.Ja törpöistä ei tarvitse ihaillen puhua,oli sitten kotosuomalainen,ulkomaalainen tai ulkomailla asuva suomalainen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niiiiinpä ! Vielä kun mäkin saisin rauhassa kertoa mielipiteitäni muillekin kun muille ulkosuomalaisille, mutta tuskin tulee toteutumaan! On vaan niin tyhmää että muut saa haukkua ja pilkata (sillain hyväntahtoisestikin) paitsi me. :D Hohhoijaa.

   Poista
 9. Suomalaisia ja ulkosuomalaisia yhdistää kuitenkin yksi asia: kaikki tykkäävät parjata jotain asiaa tässä maassa, mutta harva aktiivisesti yrittää vaikuttaa asiaan. Ulkosuomalaiset eivät ehkä voi, jos eivät saa äänestää vaaleissa tai pääse äänestyspaikalle, mutta kotimaassaan asuvat suomalaiset haukkuvat myös asioita, joille voisivat yrittää tehdä jotain. Kuten vaikkapa äänestää vaaleissa ihmisiä, jotka aikovat muuttaa asioita paremmiksi. Ja se passiivisuus ärsyttää valtiotieteilijää tosi paljon! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän kyllä ärsytykses hyvin! Niillä on varmaan vaan kaikilla vähän sama kuin mulla "ei se mun ääni kuitenkaan mitään auta" :D. Ja hei kyllä mäkin voisin äänestää! Wienissä! Ei ole kuin toisella puolella maata! Ei oikein hotsita kun ei ne asiat oikein muhun liity. :D Ei mulla noista Suomen poliittisista asioista ole oikein mitään sanottavaa kun en niistä mitään tiedä, parjaan (tai siis parjaisin, mutta kun en saa) mieluummin hyvällä tahdolla kaikkia pikkujuttuja, mikä nyt kuuluu suomalaisen perusluonteeseen :) !

   Poista