lauantai 22. maaliskuuta 2014

Heja kära Sverige!

Keksin tuossa olympialaisten aikana tosiaan taas yhden asian jota Suomesta ikävöin. Se ei ole mitään suuhun mätettävää tai muuta materiaa ja sitä on erittäin hankala käsittää ellei ole suomalainen tai ruotsalainen, esimerkiks Stefanin mielestä se on jopa jokseenkin vähän epäkypsää. Mitä! Sama kuin sanoisi itävaltalaiselle että hei noi sun knödelit on aika lapsellisia - lasken tämän kyseisen asian tosi tärkeäksi osaksi suomalaista kulttuuria.

Mitä se sitten on? No tietysti tämä ihana Suomi-Ruotsi-kisailu ja vahingonilo jota varsinkin urheilussa näkee ja kuulee kokoajan. Rakastan kaikkia talvilajeja varsinkin penkkiurheilun muodossa (tässä just sivusilmällä katselen ampumahiihtoa), mutta pahin (vai pitäisikö sanoa paras) kaikista niistä lajeista joissa nämä kaksi ihastuttavaa Pohjoismaata keskenään välillä aika rankastikin skabaavat on kuitenkin jääkiekko. En usko että kenelläkään (vaikka kuinka kyseistä lajia vihaisi) on voinut mennä ohi se, minkälaisia tunteita se ihmisissä herättää - joko itse pelaajissa tai ihan meissä taviskatsojissa.


Luen aina kisojen aikaan myös ruotsalaisia lehtiä, tässä kaunis artikkeli keväältä 2011.

En tiedä kuinka kaukaa menneisyydestä tämä juontaa juurensa - varmasti ainakin Suomen ensimmäisellä jääkiekon maailmanmestaruudella vuonna 1995 oli suuri osansa. Itse en näistä tsembaloista mitään muista, mutta moni tietänee kuinka Ruotsi oli ollut niin varma voitostaan että oli jopa tehnyt itselleen tunnusbiisin, joka kertoi heidän tulevasta maailmanmestaruudestaan! Kuka tekee sellaista!

Oli tietysti oikeutettua että Suomi omi kyseisen biisin itselleen koska eipä niille sveduille sitten sitä mestaruutta herunutkaan. Vi ska ta gul igen - muistan kuinka lauloimme tätä jopa ala-asteen musiikintunnilla. Niinpä, se kuuluu suomalaiseen kulttuuriin. Tunnen kaksi ruotsalaista joilta kummaltakin pääsi vain syvä huokaus kysyessäni mitä mieltä he ovat kyseisestä laulusta.

Tällaisen megamokan jälkeen olisi voinut olettaa etteivät ruotsalaiset sorru samaan virheeseen toistamiseen koska hei, olihan toi nyt vähän noloa. Mutta mitä kävi vuonna 2011? Samaanaikaan kun Suomi valmistautui tulevaan finaalimatsiin Ruotsia vastaan katse maahan suunnattuna, pahinta peläten mutta silti pienenpieni toivonkipinä jossain takaraivossa hennosti naputtaen, kirjoitteli ruotsalainen media siitä kuinka mestaruus oli jo heidän. Niin, ja miten siinä sitten kävikään?


Sunnuntai (ennen matsia): "Siitä tulee lastenleikkiä..." Maanantai (Suomen voitettua 6-1): "Perkele, siitä tuli lastenleikkiä..." Niin, osat vain vaihtuivat.

Siinä missä rakkaat länsinaapurit ovat jopa vähän liian itsevarmoja ja uskovat sokeasti voittavansa aina kaikki, ovat suomalaiset niiden lukemattomien, sanoinkuvailemattoman karvaiden, tappioiden myötä oppineet nöyremmiksi. Ruotsalaiset eivät. Meitä aina vähän pelottaa ennen tärkeää matsia - mitä jos me hävitään? Tällaiset ajatukset eivät ruotsalaisia vaivaa, koska onhan se sanomattakin selvää että Tre Kronor voittaa! Mutta kun ei se aina ole ja vaikka hekin ovat monesti saaneet todistaa mitä kamalimpia häviöitä, miten he silti uskaltavat edelleen olla niin voitonvarmoja?


"Kuulimme että Ruotsilla on juhlat täällä, ehkä mekin jäämme juhlimaan".

Seuraava mieleen jäänyt hauska sattuma tapahtui vuoden alussa nuorten maailmanmestaruuskisoissa. Kuullessaan pääsevänsä pelaamaan Suomea vastaan finaalissa, ehtivät ruotsalaiset järjestää jo juhlat valmiiksi seuraavaksi päiväksi mestareillensa! Mestareille! Matsia ei oltu vielä edes aloitettu! Hallissa harjoiteltiin myös lipunnostoa - Ruotsin lippu kultapaikalla. Ja mitähän kävikään seuraavana päivänä? No kuten tästä voisi jo arvata, Suomi voitti.


Facebookista bongattu keskustelu kyseisen matsin jälkeen... vaaleansinisellä merkattua henkilöä lukuunottamatta kaikki osanottajat ovat naisia.

Tästä tuli nyt täysin jääkiekkopainoitteinen, mutta sehän se onkin se ykköslaji missä tätä hulvatonta kisailua eniten näkee. Kun on pienestä asti kasvanut tällaisen asian keskellä, kuuluu se jo omaan identiteettiin. Mulla ei todellakaan ole mitään ruotsalaisia vastaan ihmisinä (nuorempana haaveilin jopa suomenruotsalaisesta miehestä jotta saisin kaksikielisiä lapsia... check, paremmalla kielellä vain!), Ruotsi on kaunis maa ja pidän ruotsin kielestä - se on vain tuo jääkiekko niin pirun vakava asia.

Olen kysellyt jonkin verran ihmisiltä, ovatko he huomanneet vastaavaa muissa maissa. Eivät kuulemma. Voisi olettaa että esimerkiksi Itävalta ja Saksa harrastaisivat keskenään myös tällaista, mutta ei. Mäkihyppy on kummallekin maalle aikalailla sellaista, mitä jääkiekko on Suomelle ja Ruotsille. Silti saksalainen selostaja olympialaisissa vain harmitteli itävaltalaisten puolesta sitä kuinka sillä hyppääjällä on ollut heikko kausi ja toisella ei oikein tänään kulkenut. Kun Saksa voitti joukkumäen, oli selostaja tietysti innoissaan, mutta silti samaanaikaan kertoi kuinka harvinaista onkaan että Itävalta jää hopealle, luetellen missä kaikkialla se onkaan saanut kultaa jättäen Saksan taakseen.


Suomessahan on lukemattomia vitsejä ja jopa ihan omia sananlaskuja ruotsalaisiin liittyen. "Tärkeintä ei ole voitto, vaan se että Ruotsi häviää". En epäile hetkeäkään etteikö Ruotsista löytyisi samanlaisia ja niinhän sen kuuluukin olla (kuten ylläolevassa, Suomi on usein ruotsalaisessa mediassa "pikkuveli"). Olenko mä ainoa josta tämä ihana naapurirakkaus (vaikka en nyt enää naapurissa asukaan) on tärkeä osa suomalaisuutta ja antaa aina vähän enemmän potkua kaikkeen? 

Ja yksi mikä mua hurjasti kiinnostaisi - millä kannalla ovat suomenruotsalaiset/ruotsinsuomalaiset? Kumpaa aina kannatat, kumpi kansalaisuus on enemmän sydämenasia? Entäs muut ulkosuomalaiset tai muuten vain muista kulttuureista tietävät - oletteko huomanneet joissain asioissa yhtä hurjaa maiden välistä suhdetta mitä Suomella ja Ruotsilla vai onko se ihan totta niin ainutlaatuinen? Tai tyhmä - löytyykö teitä jotka ajattelevat niin? :)

24 kommenttia:

 1. A very interesting and nice blog.
  Greetings from Portugal

  Paulo Gonçalves
  http://viajaredescobrir.blogspot.com

  VastaaPoista
 2. Mikään muu ei oikeesti ole niin MUST juttu kuin suomi vastaan ruotsi :D Mua naurattaa vieläkin kun suomi vei kuus''nolla'' ruottin, hahaaaa! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mua naurattaa edelleen vähän kun mietin miltä näytin kun sen matsin jälkeen kävelin kavereilta kotiin sellainen vähän häiriintyneen hymy naamalla ... :D Ja olin siis oikeesti ihan vaan muutaman bissen vaan juonut eli en siis kännissä, ainoastaan onnellinen. :D

   Poista
 3. :D Munkaan mies ei tajua tätä Suomi-Ruotsi-hommaa. Se piti mua ihan hulluna, kun mietin ihan tosissasi liikkumista kaupungilla 6-0-paita päällä.. En toteuttanut tätä, mutta olisin halunnut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei nää meidän miehet tajua tärkeistä asioista mitään :D ! Ja hei mä olin kerran Suomessa baarissa Saku Koivun pelipaita päällä vaikka oltiin tyyliin voitettu vaan joku alkusarjan matsi, ei mitään ns. tärkeetä peliä haha :D Kaverit lupas bissen jos lähden se päällä... olihan se lähdettävä! :D

   Poista
 4. Kiva postaus Pampu! Odotan jo innolla toukokuuta ja MM-kisoja. Jääkiekko ja varsinkin tämä Suomi-Ruotsi kuvio on sydämen asia! Olin raivona olympialaisten aikaan kun Ruotsi sai hopeaa vaikka se yks käytti doupingia. Käännetääs kuvio toisin päin että jos Suomi ois mokannu niin kyllä ruotslaiset ois paljon hurjempana tilanteen suhteen!!

  Täällä kotikatsomossa on pelipaita, lippu ja huivi kuuluneet varusteisiin vuosia. Suomi-Itävalta pelit on myös aika huvittavia kun Suomi on niin ylivoimainen ja niistä tulee töissä kuittailua. Vuonna 2011 olin nippa nappa menossa Bratislavaan ja harmittelen vieläkin etten ollut paikalla kun voitto tuli.

  Silloin 90-luvulla meillä oli Suomessa ala-asteella oikein juhlat liikuntasalissa tapahtuneen johdosta!!! Laulettiin mitäs muuta kuin Glider in-iä ja loppuiltapäivä oli kaikille vapaata. Jotenki en vois kuvitella että Itävallassa vastaavanlaista hypeä kokis...siis ihan että kouluissa juhlittais tms. Ehkä jotain kotikylän poikaa samaisessa kylässä mutta että ihan koko maassa niin empä uskois. Siksipä just tää Suomi-Ruotsi kuvio on jotain ainutlaatuista ja kertoo meidän kansallisluonteesta. Muistan vielä että Ruotsissa myytiin silloin sen ekan voiton jälkeen sikahalvalla valmiiksi painettuja Maailmanmestarit t-paitoja ja siis tietysti sellaisia missä Ruotsi on voittaja. Itsekin huvitun tuosta ruotsalaisten itsevarmuudesta vuosi vuodelta enemmän ja enemmän. Tämä kaikkihan kuitenkin tekee tilanteen entistä herkullisemmaksi. Varsinkin täällä ulkomailla ollaan aika veljiä näiden naapurien kans eikä mulla ole mitään ruotsalaisia vastaan, päinvastoin. Täällä kaukana ollaan vähän kaikki sieltä samasta pohjolasta. Ruotsissa on tosi hienoja juttuja ja paljon samaa kuin Suomessa. Diggaan esim. Victoriasta, Danielista ja Estellestä, siis ihan oikeesti. Samoin siellä on samallalailla kaunista luontoa jne.

  Olin taannoin mäkiviiikkojen aikaan katsomassa mäkihyppyä täällä Itävallassa ja olin siinä tietyssä katsomossa ainoa Suomen lipun kanssa. Kannustin aina myös Itävaltaa, Japania ja Norjaakin Suomen lisäksi ja sain ilokseni huomata että ympärillä olevat itävaltalaiset kannustivat mukanani Ahosta, Koivurantaa, Määttää jne. Minusta se oli ystävällinen ele heiltä. Mäkihypyssä mulla on siis monta suosikkimaata. Vaikka toki Suomelle aina eniten voittoa toivon, tilanne vain nyt on mikä on tällä hetkellä. Jääkiekossa kannustan vain Suomea. Mutta Itävallan joukkueelle täytyy nostaa hattua, niillä on aivan mahtava joukkue! Btw, jostain kumman syystä Simon Ammanille buuasi porukkaa siinä katsomossa. Tosta taas en pitänyt yhtään ja mielestäni lapsellista. Jos ei diggaa niin voi pitää mielestäni suun supussakin ainakin siinä tilanteessa.

  No mutta tulipas juttua...

  Aurinkoista ja lämmintä viikonloppua sinne Tiroliin täältä toiselta puolelta maata!
  Heli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin mäkin, Stefan ei :D ! Se ehdotti josko se sais vielä neljännenkin lomaviikon ennen remonttia niin voitais lähteä Suomeen ja selasi samalla meidän seinäkalenteria toukokuulle ja huomas kuinka olin kirjoittanut sinne jo kaikki matsit valmiiksi, vaihtui vähän mielipide reissusta haha. :D

   Suomi-Itävalta-pelit on kyllä kivoja, harmi vaan että en tiedä yhtäkään itävaltalaista joka tykkäis jääkiekosta niin se kuittailu on vähän tylsää :D ! Saksa-matsit on antaneet ehkä vähän enemmän koska Saksa on parempi ja koska ainakin täällä Tirolissa on aina ollut tosi paljon saksalaisia samassa duunissa, muistan Vancouverin olympialaisten aikaan keskustelin seuraavan aamuyön Suomi-Saksa-matsista yhden saksalaisen kiekkofanin kanssa ja se oli ihan varma että he voittavat - no Suomi voitti 5-0 ja mitä sanoi kyseinen herra "no ei jääkiekko oo ees niin tärkeetä". Hyvä häviäjä :D !

   En mäkään usko että täällä hypeiltäs oikein minkään urheilulajin vuoksi samanlailla kuin Suomessa. Mun veli kavereineen kertoi just että Naganon olympialaisten (1998) aikaan he olivat ala-asteella saaneet valita tunneilla katsovatko kiekkoa vai tekevätkö tehtäviä - ne ketkä katsoivat, tekivät tehtävät sitten kotona! Musta loistosysteemi, en tiedä saisko opettajat tehdä noin vieläkin. :D

   Joo nimenomaan, HERKULLISEMMAKS, hyvä sanavalinta! On ihana HERKUTELLA sillä voitolla just jos Ruotsi on ollut niin varma että teilaavat meidät vaikka silmät kiinni. :D Ja oi, unohdinkin ihan kertoa mitä kaikkea ihanaa Ruotsista tuleekaan - mun ikirakkauksia Wallanderia ja Beckiä ei voita kukaan! :) ZDF esittää taas Beckejä mutta ei oikein sovi kotiäidin unirytmiin kun tulevat klo 23.30-1.00 no ja eikä ne kyllä dubattuna muutenkaan oikein lähde. :D

   Mäkin olen kerran ollut Innsbruckissa katsomassa ja tunnelma oli kyllä loistava, kaikkia kannustettiin vaikka lippumeri olikin lähinnä punavalkoinen. Muistaakseni joku selostaja joskus sanoi että Amman olisi jotenkin tosi ylimielinen, mutta en tiedä siitä sitten, ehkä ne buuajatkin ajattelivat näin vaikka vähän tyhmää tietty onkin tollanen. :( Tosin tuttu sanoi myös että Schlieri on ylimielinen (se asui mun silloisen kotikylän naapurissa), Koflerhan on kuulemma symppisten symppis, mutta en tiedä kun en ole tavannut joten en voi sanoa mitään varmaksi :D !

   Oho hups kylläpäs tuli mullakin juttua, tää on mullekin niin sydämenasia! On kyllä kiva kun kirjoittelet aina näin pitkiä kommentteja, niitä on tosi ilo lukea! :) Meillä ei ole aurinkoa eikä lämmintä vaan LUMISADETTA, toivottavasti Wienissä on keväisempää, kivaa alkavaa viikkoa silti :) !

   Poista
 5. Jenkit ihmetteli täällä miks otin Suomen häviön Ruotsille olympialaisissa niin raskaasti kun ei kukaan itkenyt kun USA hävis Kanadalle :DDD mut joo musta tää Suomi-Ruotsi "viha-rakkaus"-suhde on kyllä mainio ja lätkähän on parhaimmillaan, kun Suomi ja Ruotsi pelaa. Tosin viime kesänä Ruotsissa kymmenen ruotsalaisen joukko ihmetteli, kun niin kiivaasti jäkätin, kun tuli puheeksi Suomen ja Ruotsin pelit XD

  Hei, mul on ihan samat suunnitelmat!:D Haluun lapsii vähintään sit sen suomenruotsalaisen kans, että lapsista tulis kakskielisiä haha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen kans aiheuttanut kummastusta tunteillani ... :D Mutta siis eikö USAn ja Kanadankaan suhde ole edes vähän samanlainen?! Oon aina ajatellut että edes ne kaksi ois! Suomi ja Ruotsi on kuitenkin aika samanlaisia maita ja musta USA ja Kanada on kans keskenään samankaltaisia, no ainakin ne on toisiaan lähellä haha :D !

   Joo, mulla oli suunnitelmissa bongata joku rannikolla asuva rikas suomenruotsalainen jonka kanssa saada sitten kaksikielisiä lapsia ja käydä kesäisin purjehtimassa! No, merta ei lähellä ole mutta onneks tuli saksa toiseks kieleks, sillä on enemmän puhujia kuin ruotsilla :D !

   Poista
 6. Musta tuntuu, että itävaltalaiset ei pidä saksalaisista mut sit taas saksalaisia ei oikein kiinnosta koko Itävalta, se on vaan pieni maa heidän vieressä. :D

  Mun yks työkaveri on hirvee lätkäfani, outoa kun kyseessä on itävaltalainen! Sain kuittailla olympialaisten aikaan ja toivottavasti ollaan MM-kisoissakin vastakkain niin jatkuu silloinkin sit ;) Poikaystävällä on Suomen jääkiekkopaita, ollaan solidaarisesti päätetty et mäkihypyssä kannustetaan Itävaltaa ja lätkässä sit Suomea. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en taas ole kuullut kenenkään haukkuvan saksalaisia, korkeintaan ihan himppasen joissain urheilumittelöissä mutta ei todellakaan samanlailla kuin suomalainen ja ruotsalainen toisiaan pilkkaavat! Ja kaikki saksalaiset keitä tunnen on niitä keihin olen täällä duuneissa tutustunut koska he ovat nimenomaan tahtoneet tulla ihanaan Itävaltaan koska Saksassa on tylsää, joten toikin mielipide on mulle ihan uusi! :D

   Oho! Neverseen, ootko varma että se on oikeasti olemassa? :D Itävalta karsiutui tämän vuoden MM-kisoista kokonaan ulos, joten ei päästä kuittailemaan kellekään ... :D Ja hyvä päätös! Mä olen kans mäkihypyssä Itävallan puolella, rakastan myös niitä Volksbankin mainoksia missä mäkijoukkue on ♥ :D Toki aina kannustan suomalaisiakin, mutta kun Koivurantaa lukuunottamatta ei tosiaan kovin vahvasti mene niin yleensä ihan jännätä saa pelkästään tämän kotimaan edustajien puolesta. :)

   Poista
  2. Joo mä kyl oon tavannut montakin itävaltalaista, ketkä on Saksa-vastaisia. Yhellä duunikaverilla (just tolla samalla, joka on lätkäfani) on saksalainen poikaystävä ja se sano et sille kuittaillaan kyl asiasta todella paljon "ai joku saksalainen?". Ehkä tää riippuu siitä missä päin Itävaltaa asuu? Who knows :D

   Ai ei päässyt MM-kisoihin, hirvee harmi. Ehkä me siis tyydytään vaan kannustamaan Suomen joukkuetta. ;)

   Nauratti, kun olit kirjoittanut, että Schlieri on naapurikylän poikia - mulla nimittäin tuo Didl on naapurikylän poikia, Ala-Itävallan mäkihyppyihme. On tää Itävaltakin iso maa, enkä mä oo ikinä (!!) käynyt Tirolissa, vaikka täällä kolme vuotta olen asunutkin. :D

   Poista
  3. Hei nyt vastaan supermyöhässä kun en jostain syystä ole huomannut tätä! Ja siis joo mä en tiedä kyllä oikeasti yhtäkään, jospa sun analyysi on oikeassa ja Tirolissa asuu pelkästään naapurirakkaita ihmisiä. :D Ja hei onhan tää joo ihan valtava, en mäkään ole tässä lähes viiden vuoden aikana ikinä ehtinyt Salzburgia pidemmälle ahaha, pitäis kyllä tulla sinne Wieniin hakemaan suurlähetystöstä uusi passi mutta kiinnostus nolla... Ehkä vois tehdä jonkun perheloman :D

   Poista
 7. Juu, samaa oon kuullut itsekin että Amman ja Schlieri oisivat nimenomaan ylimielisiä ainakin jossain määrin. Tästä kertoi eräs henkilö joka on duunissa noissa mäkihyppytsembaloissa täällä Itävallassa. Juu, Kofler on munkin ehdoton suosikki Itävallan joukkueesta, se on tosi symppis ja sitten tää Tulnerfeldin ihme Didl tulee kakkosena perässä :).

  Heli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta Morgensternikin on tosi symppis ♥ :) Varsinkin kaiken sen kamalan jälkeen mitä se tällä kaudella on kokenut! Ja tykkään mä kyllä Schlieristäkin, ehkä ihan just sen takia kun oli tosiaan naapurikylän poikia. :D Mun itävaltalainen kaveri on ollut pikkutytöstä asti ihan rakastunut Janne Ahoseen ja oli niin innoissaan kun kuuli sen toisesta comebackistä, se postaa vaan aina kaikkia juttuja siitä Facebookiin. :D

   Poista
 8. Haha ihana postaus! :D näinhän se on..!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten sanoin, tämä on erittäin sydämenasia mulle haha :D !

   Poista
 9. Jaa-a. Mulle se on urheilussa ihan se ja sama, että minkä maan Suomi voittaa, kunhan se vaan voittaa :) Joskus itseasiassa jääkiekossa olen jopa toivonut Ruotsin voittoa Suomesta, jotta tuo hysteeriyys edes vähän hellittäisi. Jalkapallossa en toki voisi missään olosuhteissa toivoa Suomelle tappiota. Kyllähän ne vahvimmat tunteet urheilun saralta on myös tulleet jalkapallosta. Suomi - Unkari 1997 http://www.youtube.com/watch?v=aT-q65Qjy1M

  Ja nyt viimeisimpänä Gijonin ihme. Suomen ihan käsittämätön tasapeli Espanjaa vastaan vieraskentällä. Kuten balladissa Gijonin ihme todetaan: Ei tuulipukukansa tätä ymmärrä alkuunkaan! Kuunteles muuten Hertta oikeesti toi biisi, on ihan huikee! http://www.youtube.com/watch?v=icuXEDifVII

  T: Et ikinä arvaa kuka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaa mistä mä arvasin :) Sanamuodosta "ihan käsittämätön" ja linkistä biisiin :) Bis ubermorgen <3

   Poista
  2. Jalkapallo on kyllä niin tylsää ettei siinä ehdi tulemaan mitään vahvoja tunteita ennenkuin nukahtaa. :D Ja ainahan Suomi häviää? Onko se koskaan voittanut ketään? :D En oikein tiedä tahdonko kuunnella espanjalaisia futisbiisejä joten käytän tekosyytä: Lugi nukkuu ... :D

   Poista
 10. Joka tapaukseessa tuo Ruotsi-Suomi kaksintaisto on hyvin vanhaa perua.Jo ennen kuin jääkiekkoa pelattiinkaan,Ruotsi-Suomi maaottelu oli tärkein urheilutapahtuma suomalaisille.Minun isäni,joka EI ollut mikään intohimoinen urheiluhullu,kiinnostunut kylläkin,kävi monena vuonna ainakin 50-luvulla,ehkä jo aikaisemminkin,en ihan muista,katsomassa kisat Helsingin stadionilla,siis toiselta puolelta maata,Lappeenrannasta.Mies,joka ei koskaan muuten matkustanut yksin minnekään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä siinä sitä jotain on, ymmärrän hyvin :D ! En mäkään ihan minkä tahansa kisojen takia lähtis noin pitkää matkaa taittamaan, VARSINKIN jos en edes olis mikään urheiluhullu. :D

   Poista
 11. Saisko jotain muuta ku jääkiekkoa ? Oottanu jo aika kauan :( no ylihuomenna nähdään ♡ jaiks!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei pysty ja jos pystyis ni ei ehdi ! Kiekko on tärkeää ja tämä on mun oma blogini, ei tarvii lukea jos ei kiinnosta :D !

   Poista