tiistai 25. helmikuuta 2014

Nolot luomuilijapellet

Mua on tässä ns. pakollisen olympiablogitauon aikana ärsyttänyt tai kummastuttanut tosi moni asia, mutta valitettavasti en ole niitä ajanpuutteen takia saanut tänne purettua! Tein eilen päivälliseks kasvispihvejä ja lohkoperunoita, tai no, oikeastaan niistä tuli ranskalaisia kun pilkoin perunat niin pieniksi. Siinä niitä pilkkoessani olin onnellinen siitä että ne olivat luomuperunoita - sain hyvillä mielin jättää niihin kuoret, koska niissä ei ole mitään kamalia myrkkyjä.

Samaan aikaan mieleeni hyppäsi myös se yksi ihmetyksen aihe - miksi luomuruoka, tai oikeastaan sen suosijat, saa niin monissa ihmisissä käsittämättömän ärsytyksen aikaan? Olen jo pitkään seuraillut kaikissa mahdollisissa suomenkielisissä sosiaalisissa medioissa tätä aihetta - Facebookin ryhmissä (eritoten dorkimmista dorkimmassa ÄiTyLeissä), blogeissa ja forumeilla. Kuvat ovat Vauva.fi-forumilta löytyneistä idioottimaisista keskusteluista.


Suurimmaksi ärsytyssyyksi osoittautui ehkä se että "luomuruokaa suosivat kuvittelevat olevansa muita, ei-ekologisesti valmistettua ruokaa käyttäviä, parempia". Tähän liittyi myös toinen, paljon ärsytystä aiheuttava syy: "miksi sitä pitää erikseen mainostaa, eikö sanan luomu-sitäsuntätä sijaan voi vain sanoa että söin sitäsuntätä". Okei, jälkimmäisen kyllä ymmärrän, en mäkään jaksaisi lukea esimerkiksi blogia jossa aina kerrottaisiin että tänään tein keittoa luomukasviksista johon lisäsin luomukermaa jonka jälkeen join hyvät luomukahvit.

Mutta siis ensimmäinen - mitähän ihmettä? Ehkä sellaisiakin hihhuleita jostain löytyy, mutta enpä ole törmännyt. Mua ei oikeastaan huvita mainostaa kyseistä asiaa - sitä että meillä suositaan luomua - kenellekään, koska se on monelle niin kamala asia, monelle taas ihan vitsi. Viimeisimmällä Suomilomalla äidin yllärisynttäreillä en edes maininnut kyseistä sanaa, mutta silti sain kuulla mulle osoitettuja heittoja "piirakassa on sitten LUOMUjauhoja!" tai "puolet porkkanoista on LUOMUA!".


Tämä oli mun ehdoton lemppari! Toivon että tämä oli provo, eihän kukaan voi oikeasti olla noin tyhmä, eihän!

Mulle on ihan sama mitä muut (varsinkin täysin tuntemattomat) ihmiset kitaansa tunkee (kuten varmasti erittäin monelle muullekin), joten miksi niin moni ärsyyntyy siitä jos joku suosii luomuruokaa? Enhän mäkään kiukuttele tai vitsaile siitä että joku käyttää kemikaaleja - torjunta-aineita sun muita - täynnä olevia raaka-aineita. Vähän kyllä vauvojen puolesta harmittelen, mutta ei se mun maailmaa kaada kun en asialle mitään voi tehdä. Lihansyönnistä kirjoitin jo aiemmin joten siitä en nyt paasaa.

Jos joku alkaa mulle kyseisestä asiasta päätään aukomaan, en jaksa alkaa siitä tappelemaan tai henkilöä jotenkin käännyttämään. Totean vain että luomuraaka-aineet yksinkertaisesti maistuvat paremmalta, omapahan on menetyksensä, mutta eipä siitä mulle hiekkaa housuihin ilmesty niin pitkään kun mä saan rauhassa syödä mun hyvänmakuisia ruokiani. En tiedä ovatko nämä suurimmat luomuvihaajat edes maistaneet ekologisesti valmistettuja tuotteita - esimerkiksi hedelmissä ja kasviksissa huomaa valtavan eron. Onhan ne yleensä paljon pienempiä ja välillä on ärsyttävä kuoria tuhat pienen pientä porkkanaa, mutta on se maku vain sen arvoinen.


Eihän ne ihan myrkkyä ole, mutta johan sen jo se kokokin kertoo että ei ne ilman myrkkyjä niin kasva.

Unohdin taas Suomessa käydessämme katsella luomutuotteiden hintoja. Johtuuko se suomalaisten luomuviha kenties siitä että ne ovat monien mielestä niin kalliita? Löysin jonkun hintavertailusivun joka sanoo että kilo luomuporkkanaa maksaa 2,78 euroa - meillä 1,38 euroa. Kilo luomuperunaa 1,40 euroa - meillä 1,34 euroa. Litra luomukevytmaitoa 1,29 euroa - meillä 1,19 euroa. Muistetaanhan että elintaso Suomessa on korkeampi, ihmiset tienaavat siellä paremmin, joten erot siihen verrattuna eivät ole juuri mitään. Hinnat on tietysti vain löytämiäni esimerkkejä eikä absoluuttisia totuuksia, toisaalla maksaa enemmän ja toisaalla vähemmän.

Itävallassa ollaan melkoisen luomumyönteistä sakkia ja koska ei se näköjään voi oikeastaan halvoista hinnoista johtua niin enpä tosiaan tiedä mistä se viha suomalaisten kohdalla johtuu. Tai no, tiedän, suomalaisista itsestään, mehän tunnetusti ollaan melkoisen erikoista kansaa. Tunnistitko itsesi, ärsyttääkö suakin jokainen tuntematon jonka ostoskorissa näet luomubanaaneja? Sehän kuvittelee olevansa sua parempi ihminen, sehän ei mitenkään voi johtua siitä että ne nyt vain maistuvat paremmalta. Ihanaa tiistaita kaikille! :)

24 kommenttia:

 1. Mä en niinkään tiedä luomusta ja luomujutuista enkä siis mun kommentilla halua provosoida tai suututtaa ketään koska ei ole mun sydämen asia suuntaan eikä toiseen :D mutta Itävallassa ollessani (en tiedä oliko oikeesti ajankohtainen aihe silloin vai puhuttiinko meidän piireissä siitä muuten vaan viime kesänä) käytiin keskustelua, että luomun "luomuarvo" häviää, jos se ei oo lähiruokaa. Eli jos puhutaan vaikkapa noista luomubanaaneista, jos ostaa kaupasta ulkomailta tuotuja luomubanaaneja niin niissä on säilymisaikaa pidentäviä kemikaaleja, mitkä sitten voi olla jopa haitallisempia kuin mitkä tahansa muut kasvatuksen aikana käytetyt aineet. Onko tässä mitään perää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpäs ole kuullutkaan, mutta ei kuulosta tietenkään siltä etteikö voisi pitää paikkaansa! Me vaan suositaan juurikin sitä kaikkein lähintä luomuruokaa, vaikkapa tossa naapurikylässä tehtyä jolloin sellaisia kemikaaleja niissä tuskin tarvitsee olla kun matkaa tilalta kauppaan on tyyliin viisi kilometriä. :D Joten en osaa sanoa, en mäkään ikinä mitään luomulehtiä lue, en ole mikään kunnon ekohippiäinen. :D

   Mutta tämä oli kyllä mielenkiintoinen, täytyy alkaa ottaa selvää! Kuulostaa aika hullulta mutta en epäile etteikö olis totta ennenkuin faktaa luen :D ! Mun verigreipeissä on kyllä varmasti ties ja mitä myrkkyjä, en edes tiedä mistä ne on peräisin. :D

   Poista
  2. :D Joo, noi etelän hetelmät on aina vähän kinkkisiä, niitä kun ei pahemmin kasva pohjosemmassa niin pakkohan niitä on kauempaa tuoda... Mutta lähiruoka on kyllä hyvä juttu! Suomessa se on välillä vähän haastavaa mutta Vorarlbergissä ollessani kotoa löytyy pelkkää Ländle-ruokaa. :)

   Poista
  3. Ne on vaan niiiin hyviä ettei ilman niitä voi olla ! Voisin alkaa itse niitä kasvattelemaan näinkin suotuisassa ympäristössä :D

   Poista
 2. Heh, mulla oli raskausaikana sellanen VAIN LUOMUA vaihe, kunnes totesin että se käy lompakolle aika ilkeesti.. Täällä on kallista kaikki terveellinen ruoka jo muutenkin, vaikkei luomua ostaiskaan vaan valitsisi kotimaisen vaihtoehdon ulkomaisen sijaan :/ Luomuleipä oli samanhintaista kuin taviskin, muuten oli erot aika huomattavat :(

  Luomuilla tahtoisin, mutta kun se on niin kallista :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin luulin että se olis ollut paljonkin kalliimpaa kun kaikki aina ekana hinnasta sanoo mutta ei nuo erot kyllä kovin suurilta vaikuttanutkaan, siis Itävalta vs. Suomi-vertailulla! Toki jos on tottunut ostamaan aina jotain Pirkkaa ja Rainbowta niin se vois olla liian hurja kolaus taloudelle :D !

   Mutta ei mulla tässä tarkoituksena ollut kenenkään syömisiä arvostella, kuten kirjoitinkin, ihan sama mulle mitä kukakin syö :D ! Arvostelemalla arvostelin niitä urpoja jotka ärsyyntyvät siitä että muut, heille täysin tuntemattomat ihmiset syövät luomua, en tajua miten se voi jotain dorkaa ärsyttää :D !

   Poista
 3. Mä luomuilen enemmän ja enemmän. Makso mitä makso :) Aina sen rahan voi parista vaatteesta säästää. Koska luomu on hyvää ja terveellistä!! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten kirjoitinkin, mulle on se ja sama mitä muut ihmiset syö mutta onnea luomuilusta ja samalla hyvistä ruuista, kyllä niillä vaan tulee parempaa ruokaa :D ! Ja tuo on kyllä totta, ehkä senkin takia meillä on ns. varaa ostaa sitä kun olen niin pihi tuhoamaan sitä rahaa vaatteisiin tai muuhun tarpeettomaan materiaan, mieluummin syön hyvin. :D

   Poista
 4. Minä tässä muutama vuosikymmen sitten rupesin ihmettelemään,miksei liha tai oikein mikään maistunut siltä kuin ennen,kuin minun nuoruudessani.Ensin ajattelin,että se oli vain nostalgiaa,mutta kun muutimme maalle -78,löysin taas nuoruuteni maut:itsekasvatetut juurekset ja vihannekset,omat kanat,jotka kulkivat vapaina ja söivät paljon vesiheinää ja voikukanlehtiä.Lampaat olivat koko kesän ulkona ja niiden liha erinomaista.Mitä ei ollut kotona,saatiin naapurista.Senjälkeen ostan vain hyvää lihaa ja kalaa ja vihanneksia,oman järven kalaa saan naapureilta perattuna.Enimmkseen kasvatan kaiken,mikä Suomessa kasvaa,itse,pelkän kompostin voimin.Ja kun viimeiset omat tomaatit syötiin helmikuun alussa,lopetin niiden syömisen.Syön mustikoita,puolukoita,tyrnimarjoja ja muita taatusti myrkyttömiä vitamiineja.En osta edes luomubanaaneja.Ja voin hyvin.Nyt on jo omaa vihreää syötävää talvipuutarhassa ja keittiön ikkunalla.Syökää,Hertta-kulta ja sinun ihana perheesi,muista välittämättä,ihan,mikä teistä tuntuu hyvältä ja suussa maistuu.Niin tekee myös Mummo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa ihanalta ! Sun tämänhetkiselle tilanteelle olen kyllä kade, ehkä mäkin joskus vielä teen koko pihan kokoisen kasvimaan, jahka ensin opettelen istuttamaan edes jotakin. :D Ja susta kyllä huomaa että ei ole paljoa mitään myrkkyjä syöty, ihana supermummo ♥ !

   Poista
  2. Jos jotain hyvää siitä sodasta ja sodanjälkeisestä tavarapulasta on sonottava,niin oli se,että itse oli ruoka kasvatettava.Eikä mitään kasvismyrkkyjä ollut saatavillakaan.Antibiootitkin,mitä nykyään syötetään tehoeläimille,keksittiin vasta silloin,eikä niitä todellakaan annettu kuin sotilaille ja merkkihenkilöille.Opimme tietämään,miltä luonnollinen ruoka maistuu.

   Poista
  3. Jos jotakin hyvää siitä sodasta ja sodanjälkeisestä tavarapulasta on sanottava,niin on se,että oli itse kasvatettava ruoka ja kerättvä metsistä kaikki,mitä sieltä löytyi,ilman mitään keinolannoitteita tietysti,niitähän ei ollut edes saatavilla.Eikä antibiootteja,uutta ihmelääkettä todellakaan annettu eläimille,kaikki meni sotilaille ja arvohenkilöille.Koko Suomi söi pitkälle viisikymmentäluvulle ehdottomasti vain luomua.Opimme tietämään,miltä oikea ruoka maistuu.

   Poista
  4. Tulipa näköjään sanottua sama asia kahteen kertaan,ensin toinen kommentti hävisi avaruuteen..Ei kai haittaa,tulihan kaikille selväksi,että luomua on syöty koko ihmiskunnan elämän ajan.Tämä tekoruoka -aika jäänee myös väliaikaiseksi,pakko on palata luomuun taas.

   Poista
  5. Tuli selväksi ;) ! Luomupossujen lääkityksestä luin joskus jonkun artikkelin, täytyy etsiä se jostain. Ja toivottavasti palataan, silloin sitä sais ainakin halvemmallakin :D !

   Poista
 5. Mä en luomuile muuta ku kropassani =D mutta niinhän se on, ettei sitä luomuleimaa saa jos tuote ei ole luomu. Et nää jotka louskuttaa naamaansa keskustelupalstoilla niin tietotaito vois olla se juttu =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin ehkä vähän liikaakin :D ! Joo näitä urpoja riittää joka asiassa, minen ainakaan kehtais alkaa huutelemaan jostain faktana ja sitten huomata että ups eihän se olekaan totta :D

   Poista
 6. Meillä ei osteta luomua juurikin rahan vuoksi. Mutta mies on innostunut chilien kasvatuksesta, ja vihdoin sain hänet innostumaan kasvattamaan myös muita. Nyt on sitten salaattia, kurkkua, tomaattia, kurpitsaa, ruohosipulia sun muuta tulossa. Se vasta luomua onkin! :) Mutta en siis tuomitse ihmisiä, jotka luomua ostavat. Itsekin ostaisin, jos en kokisi sitä niin kalliiksi. Koska eihän se nyt oikeasti ihan niin paljon kalliimpaa ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi oi, oon kade :) ! Ehkä meilläkin sitten viimeistään ensi vuonna on edes jotain tollaista pientä kasvamassa, ennen remonttia kun ei oikein viitsi! Ja mä en todellakaan tuomitse ihmisiä jotka ei osta luomua, kuten monta kertaa kirjoitin - mulle on ihan sama mitä ihmiset ostavat, ärsyttää ainoastaan ne joille se jostain kumman syystä EI ole ihan sama. :D

   Poista
 7. Mekin ostettiin Itävallassa asuessa enemmän luomua. Täällä Suomessa se on liian kallista! Tosin nyt voisi alkaa vähitellen vaihtaa luomuun, kun rahatilanne on parempi. :) Suosin myös lähiruokaa. Unelma on joskus kasvattaa itse paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta tuntuu että täällä on ehkä enemmän luomua kaupoissa myös tarjolla kuin Suomessa, jokaisella kaupallakin on omat luomumerkkinsä (Spar, Mpreis, Merkur, Hofer jne.). Vai onko Suomessa yhtä paljon? Ja mullakin olis unelmana sitten joskus oikein isona kasvatella itse, mutta oon niin dorka kaikessa kukkiin tai puutarhaan liittyvässä että saa nähdä kuinka kauan siihen menee :D ! Joku pieni Bauernhof olis niiiin ihana ♥

   Poista
  2. Tosi huonosti on kyllä, ainakin täällä pohjoisessa. Mutta koko ajan taitaa olla tarjolla lisää. Onhan tuota luomupirkkaa tai -rainbowtakin. :) Yksi asia joka houkuttaa mua takaisin Itävaltaan on suurempi lajivalikoima! Täällä ei hirveästi luumut ja aprikoosit kasva. Haaveilen sellaisesta vanhanajan Obstwiesestä, jossa kasvaa ihan kaikkea ja montaa eri sorttia!

   Poista
  3. Mun Bauernhofilla vois kasvaa sit sellanenkin niitty ! Harmi vaan et ei ihan mahdu tähän pihaan maatilaa ja niittyä ... :D

   Poista
 8. Hups, mä taisin sanoa juuri tuon luomujauhokommentin teidän vierailulla, mutta sanoin sen kyllä ihan vilpittömästi ja salaliittolaishengessä. Täällä susirajalla ei monissa paikoissa kannata puhua moisista ympäristöön ja terveyteen liittyvistä asioista muuten kuin puoliksi huumorilla, jos haluaa säilyttää ilmapiirin miellyttävänä. Kokeile vaikka omaan veljeesi, niin huomaat :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mä tiesinkin että ette te niitä pahalla heittänyt, aattelin ne vaan silti ottaa siihen esimerkiks :D ! Eli sieltäkin löytyy siis näitä ihania "ostat luomua olet itseäsi muita paremmaksi kuvitteleva urpo"-dorkia! Täytyykö aina puhua salaa kuiskaten ja jos joku sattuu paikalle lopettaa heti, mulle tuli heti mielikuva jostain opettajanhuoneesta haha :D

   Poista