keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Parikielinen parivuotias

Lucas täyttää ensi viikolla kaksi vuotta ja vaikka varsin hyvin tiedostan sen että jokainen lapsi on yksilö, on musta silti hauska lueskella mitä kaksivuotiaan normaalisti pitäisi osata ja vertailla taaperoita keskenään. Mä en ole oikeastaan ikinä jaksanut stressata siitä osaako Lucas tarpeeksi vai onko se jotenkin alikehittynyt - johtunee ehkä siitä että oon tosi kiinnostunut kaksikielisyydestä ja oon lukenut siitä niin paljon että mun päähän on todellakin iskostunut se että kaikki ihmiset ovat erilaisia ja jokainen kehittyy omaa tahtiansa.

Jos joltain on siis mennyt ohi: mä puhun Lucakselle suomea, Stefan saksaa ja keskenämme me puhutaan saksaa. Mutta siis - miten Lucas kommunikoikaan? Monipuolisesti, sanoisin! Suomi oli kevääseen asti ehdottomasti vahvempi kieli, mutta nyt kun olemme kesän asumistilanteen vuoksi olleet paljon tekemisissä anopin kanssa, on saksakin vahvistunut hurjasti. Jotkut sanat Lucas on tosin keksinyt ihan itse, joko päästään tai yhdistelemällä kumpaakin kieltänsä (esimerkiksi suihku/duschen on sen kielellä dissi ja keksi on kika), mutta eiköhän nekin ajan myötä muutu oikeiksi.


Lucaksen "lauseet" ovat edelleen luokkaa verbi + verbi/äänne tai verbi + substantiivi/äänne tai substantiivi/tekijä + verbi/substantiivi ja näissä se myös sekoittelee kieliä keskenään (tai tunkee sekaan kieltosanan nää). Esimerkiksi:

"mennään essen" (essen = syödä)
"mennään brrrmm" (ajamaan autolla)
"mennään Papa/Oma/naauu" (eli jonkun luokse, viimeisin esimerkki Haisuli)

"Mama essen"
"Papa kuorsauksenääni" (= nukkua)
"Oma brrrmm"


Henkilöiden "nimet" on opetettu Lucakselle pelkästään yhdellä kielellä - mä en ole ikinä sanonut itseäni äidiksi, on paitsi kivempi olla kummallakin kielellä sama, on Mama musta myös paljon kauniimpi sana kuin äiti. Isi on Papa, jonka vuoksi paitsi Itävallan pappa, myös Suomen pappa on Opa. Stefanin äiti on Oma, mun äiti on Mummo. Miten muilla kaksikielisillä, onko joku tehnyt samanlailla vai onko kaikilla käytössä kumpienkin kielten sanat? Moni suomituttu ei oikein osaa puhua musta mamana, joka taas mulle on täysin looginen ja paljon luonnollisempi kuin töksähtävä äiti.

Eläimiä Lucas tunnistaa ison kasan molemmilla kielillään, mutta ei sano muita kuin pupu, kala, kukko ja ankka, muut kerrotaan miten mikäkin ääntelee - koira on vuhvuh, tipu piippiippiip, lehmä muu, norsu töö jne. Muitakin asioita se ilmaisee siten minkälaista ääntä mikäkin päästää - auto on brrmm (paitsi hälytysauto tietysti piipaa), kaktus (ja aika moni muukin rehu) on aiaiaii, juna tsutsutsutsu.


Muita Lucaksen itse sanomia sanoja on poppu/puppu (= loppu), kurkku, Bagger (kaivinkone), mennään, ukko (= ukkonen), Baby, pii (= piirtää), essen (syödä), kakka, pissa, bissi (= bussi tai pizza), vettä/pettä, tyttö, puu, Bier, omppu (= omena), kuu... Nimenomaan siis itse sanomia, on muitakin joita se toistaa pyydettäessä, mutta tässä listalla niitä jotka se sanoo ihan pyytämättäkin - nämä piti tänään lastenlääkärillä käydessä erottaa toisistaan!

Tämä postaus keskittyi siis ihan täysin pelkästään Lucaksen kielelliseen osaamiseen, muista kaksivuotiskuulumisista seuraa juttuja myöhemmin! Käytiin tänään tosiaan meidän ihanalla lastenlääkärillä ekaa kertaa sitten yksivuotistarkastuksen ja kaikki oli niin mainiosti että päällimmäisenä jäi mieleen että lääkäri oli kasvattanut pitkän tukan! Siltä pääsi myös epäuskoinen "Mitä, oikeesti?!" vastatessani lasketun ajan olevan huomenna.


Älkää silti soitelko tai jokojoko-häiriköikö Facebookissa, en vastaa, minä vaan pakkaan koska ensi viikolla muutetaan KOTIIN! Nyt herättämään Lucas ja sitten ihastelemaan mun vaatehuonetta, raksafirma meinasi unohtaa sen mutta ovat tänään vihdoin muuranneet siihen seinän, huomenna Lucas menee Krabbelstubeen niin pääsen heti maalaamaankin sen! Puspus! Niin ja jos jollain on toive missä järjestyksessä kuulumisia sopisi tulla - beibi, Lucas, remontti ... niiin, kertokaahan toiveenne :) !

16 kommenttia:

 1. Bier sentään kuuluu sanavarastoon, se on oikein! Seuraavaksi opetat Lucasille "jalkapallo" tai " fußball" niin sitten siinä alkaakin olla jo kaikki oleellinen. Niin ja tietysti "eno"!

  T: Eno

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai, se oli yksi niistä ensimmäisistä, kaljahyllyn kohdalla kaupassa Lucas huutaa "Bier, Papa!" ja viinihyllyn kohdalla "Oma!" :D Jalkapallon opettaminen sanana saattaa vähän jäädä, mut ollaan nyt potkittu ulkona palloa ekoja kertoja, kenties siitä tulee uusi Klose ! (En tiedä yhtäkään itävaltalaispelaajaa...)

   Poista
 2. Tässä vaiheessa odotan tietysti HETI uutisia beibistä,mutta jos beibi pitkittyy vaikka viikollakin,Lucas-postaus on aina ihana (tämä tämänpäiväinenkin tuli luettua useita kertoja),ja remontistakin ainakin isomummo on kovasti kiinnostunut.Ihanaa,että pääsette kohta kotiin!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tässä taidetaan ainakin jonkin verran pitkittyä, olin aamupäivän pesemässä ikkunoita ja sitten juoksin neljässä eri kaupassa (etsimässä fondueta) ja supisteli mutta nyt kun tässä lepään kun Lucas nukkuu niin olo on taas mitä mainioin. :) Katsotaan missä järjestyksessä tulee, hyvä tietää että isomummolle kelpaa kaikki ;) !

   Poista
 3. Unohdit mainita tärkeimmän: Anna ♡ ja minä ainaki aion soitella ja laittaa viestiä niin kauan ku vauva on pihalla :D love you! Lucakselle iiiso hali ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna ja Nena onkin muuten ainoat ihan oikeat nimet mitkä Lucas osaa. :) Ja senkus häiriköit, en vastaa! En tiedä tälläkään hetkellä missä mun luuri on. :D Pusuja ♥

   Poista
 4. Saako toivoa kaikkea? Tsemppiä loppurutistukseen :) Aika paljon totuteltavaa teillä, kun yhtä aikaa on uusi koti ja vauva. Toivottavasti ehdit saada kaiken kotona mallilleen ennen kun vauva ilmoittaa itsestään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ! Ja nojoo, "max 3 kuukautta"-remontti kun venyy yli kuukaudella niin no can do. :D Mutta en osaa edes ajatella mitään totuttelua mitenkään vaikeaksi kun ei se edes tunnu "uudelta kodilta" kun vietetään siellä nyt jo kuitenkin niin paljon aikaa - ja niin paljon mieluummin kuin täällä! Joten eiköhän se beibikin mene siinä samassa - kunhan pääsee KOTIIN ♥ ! Näin loppumetreillä tuntuu siltä että olis jo niin paljon helpompaa kun se olis vain jo ulkona. :D

   Poista
 5. Mielenkiintoinen postaus =)) hienosti pikkunen jutustelee! ja toi kissa =DDD aina mukana <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä melkoinen papupata vaikka meneekin kielet sekaisin ! Ja joo, Haisuli on oikeasti ihankuin koira ja haluaa aina olla meidän kanssa pihalla, ne heittelee keskenään jopa palloa :D !

   Poista
 6. Mielenkiinnolla luen aina näitä kaksikielispostauksia, kun sama on itselläkin (toivottavasti) vielä joskus edessä :) Meillä tosin pakkaa sekoittanee vielä sitten se, että puhutaan keskemämme eniten englantia, vaikka äidinkielet on saksa ja suomi, huoh :D Sen verran mitä olen vieraillut kaksikielisissä perheissä, olen huomannut, että vanhemmat pyrkivät korjaamaan, jos lapset käyttävät kieliä sekaisin samassa lauseessa. Ilmeisesti te ette sitä kuitenkaan (vielä) tee? Oletko kuullut, että näin pitäisi menetellä vai oppiiko lapsi tuohon ennen pitkää itsekin? Tai ehkä tuo kannattaa aloittaa ylipäänsä vasta myöhemmin, kun lapsi jo oikeasti puhuu? Tarkoituksena ei siis todellakaan ole arvostella teidän tapoja, kunhan kiinnostuneena utelen :)

  Tsemppiä loppuodotukseen ja remonttiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sille korjaamiselle tuskin on mitään ikärajaa olemassa ja ainakin meillä se on ollut ihan aina käytössä, en vaan sattunut tähän kirjoittelemaan mitään tapoja miten meillä "opetellaan" puhumaan, pelkästään tätä Lucaksen tämänhetkistä puheen ja ymmärryksen tasoa. :) Samanlailla kuin automaattisesti puhun Stefanille saksaa, samanlailla puhun Lucakselle pelkästään suomea - jotenkin siihen on tottunut ilman että tarvitsee edes miettiä ja se korjaaminenkin/oikealla kielellä vastaaminen tulee ihan luonnostaan.

   Ilmeisesti lapsi oppii tosi aikaisessa vaiheessa erot kielissä, mutta mä en usko että Lucas sitä eroa on vielä keksinyt, siksi se varmasti noita sekoitteleekin. Toisaalta, se on kaksi vuotta "vanha", joten annettakoon anteeksi ... ;)

   Poista
  2. Heh, sitä mietinkin, että tuon ikäiselle sallittakoon mikä tahansa puheen tuottaminen :D Ja keksiihän sitä ihan yksikielisetkin täysin omia sanoja, mm. allekirjoittanut :D

   Ehkä tuo juuri niin parhaiten meneekin, kun siihen korjaamiseen ei liikaa paneudu. Siis kuten mainitsitkin, että ei sitä pahemmin tarvitse edes miettiä, kun tietyn kielen puhuminen tietylle henkilölle tulee luonnostaan. Hih, enhän minä mitään tästä aiheesta sinällään tiedä, mutta kiinnostaa kyllä kovasti :)

   Poista
  3. Joo, kunhan juttu kulkee ja kunhan nyt ei ihan pelkkää siansaksaa mongerra. ;) Aina kun se sanoo esim. "mennään essen", korjaan heti että joo, mennään syömään, mutta toistaiseksi se yhdistelee noita osaamiaan sanoja joka toki on plussaa, ymmärretään sitä ainakin! Ja tää on tosiaan kiinnostava aihe, jännä miten pieneen päähän voikaan mahtua niin paljon kaikkea. :)

   Poista
 7. Haluaisin olla jo siellä ja viipyä kuukauden tai kaks! Kohta tullaan....ellei noi valopäät päätä alkaa lakkoilla :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tokkopa, Finski lienee luotettavampi ku Lufthansan esim. tosi alipalkatut lentäjät :D

   Poista