maanantai 16. marraskuuta 2015

#Pray for everyone

Lauantaiaamuna uutiset luettuani tulin hyvin surulliseksi. En ole koskaan pitänyt Pariisia minään lintukotona, mutta kun noin valtava isku tapahtuu samassa Euroopan osassa jossa itse elää, ei mieleen mahdu muuta kuin järkytystä, epäuskoa ja surua.

Sitten tuli ärsytys. Sosiaalisessa mediassa yksi jos toinenkin alkoi heitellä typeriä kommentteja siitä, kuinka kaikki Pariisin uhreja surevat ovat täysin tekopyhiä - samanlaista terroria kun tapahtuu ympäri maailmaa jatkuvasti ilman että kukaan sitä Euroopassa edes noteeraa. Jälkimmäinen lause on totta, pelkästään lokakuussa maailmalla tehtiin viisikymmentä terrori-iskua joissa surmansa sai 634 ihmistä.


© CNN

Kaksi näistä lokakuun iskuista tehtiin Euroopassa, toinen oli Turkin Ankarassa 102 ihmishenkeä vaatinut sekä yli 500 loukannut itsemurhapommitus. Ihmisiä tekopyhiksi haukkuvat someilijat ovatkin kyselleet että missä olivat silloin #PrayforAnkara-tagit tai Turkin liput Facebookin profiilikuvissa.

Päivää ennen Pariisin iskuja teki samainen ISIS Beirutissa itsemurhapommituksen, jossa kuoli 43 ihmistä ja loukkaantui yli 200. Näkyikö sosiaalisissa medioissa silloin yhtä laajasti osanotto ja myötätunto libanonilaisia kohtaan? Ei varmasti näkynyt, mutta se ei johdu tekopyhyydestä tai siitä ettäkö ranskalaishenki olisi jotenkin arvokkaampi kuin muut kansalaisuudet. Se ei ole.


© CNN

Kaikkeen turtuu, kuin myös Lähi-idän tilanteeseen ja sieltä tuleviin uutisiin. On aivan kauheaa millaisissa oloissa ihmiset siellä elävät, tällaisena koko ikänsä Euroopassa asuneena ei sellaista osaa mitenkään päin edes kuvitella - ettäkö joka päivä täytyisi pelätä henkensä vuoksi, miettiä kauppakeskukseen mennessään tai junaan astuessaan että ihan kuin tuolla viereisellä miehellä olisi ollut räjähdevyö paidan alla, näinköhän tästä selviää.

Minä en siis todellakaan ole sitä mieltä että jonkun toisen uhrin henki olisi arvokkaampi kuin toisen. Mutta se, miksi Pariisi mua ja niin monia muita niin kovasti kosketti, on musta ihan selvää. "Tämä oli kosto Ranskan toimia vastaan ja niin kauan kuin politiikka jatkuu sellaisena, pysyy Ranska yhtenä pääkohteistamme", kertoi ISIS kirjeessään. Käsittämättömät verityöt eivät ole enää arkipäivää pelkästään kauempana maailmassa, vaan terroristit haluavat myös eurooppalaisten pelkäävän.


© CNN

Jos surisi jokaikistä iskua ja ihmistä samalla voimalla, sitä hautautuisi hyvin äkkiä surun alle. On aivan loogista että ihminen kokee sen itselle läheisemmän asian enemmän kammottavana kuin kaukaisemman. Päivää ennen kuin mun rakas mummoni nukkui pois, tappoi Isiksen autopommi Irakin Bagdadissa 57 ihmistä. Surin yhtä ihmistä vähintään miljoonakertaisesti enemmän kuin viittäkymmentäseitsemää. Olenko siis tekopyhä?

Jos esimerkiksi Berliinissä tapahtuisi terrori-isku, kokisin sen varmasti víelä kauheammaksi kuin Pariisissa tapahtuneen. Ai miksikö - Saksa on meidän rajanaapurimme, mulla asuu Berliinissä kavereita ja mun mielestä se on maailman kivoin miljoonakaupunki. Samanlailla kuin suomalainen lamaantuisi jos joku iskisi Tukholmaan. Veikkaan että moni ei ole edes kuullut pienestä saaresta nimeltä Sri Lanka - saati siellä 26 vuotta velloneesta ja 70 000 ihmistä tappaneesta sisällissodasta. Niin, koska se ei kosketa ihmisiä niin läheisesti kuin mua joka siellä on aikaansa paikallisten keskellä viettänyt. Ja se on okei.


© CNN

Tällä asialla ei ole mitään tekemistä sen kanssa ettäkö kokisin toiset kansalaisuudet arvokkaammiksi kuin toiset tai että olisin tekopyhä tai empatiakyvytön, eurooppalaisia parempina ihmisinä pitävä idiootti. Se nyt vain on niin että toiset asiat on itselle lähempänä kuin toiset. Jos Stefanin kamala haisulijuusto homehtuu jääkaappiin, ei se mua samanlailla harmita kuin jos mun oma juusto muuttuu syömäkelvottomaksi.

En todellakaan tajua miten kukaan tällaisella hetkellä edes jaksaa alkaa arvostelemaan sitä ketä ja kuinka paljon kukakin saisi surra - eikö teillä ole mitään muuta ajateltavaa? Kuten en myöskään jaksa käsittää ihmisten mieliä - te, jotka silmät kirkkaina väitätte että Pariisin kauheudet ovat pakolaisten ja muslimien syytä, ottakaa kylmä suihku ja miettikää uudestaan. Kiitos ja hei, parempaa alkavaa viikkoa ja paljon haleja kaikille ♥

18 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos, luulen että jokunen muukin on yhtä "tekopyhä". :)

   Poista
 2. Allekirjoitan jokaisen sanan,jonka kirjoitit.Suruja riittää joka asteikolle.Mutta pahinta on,jos ei tunne mitään.Korkeintaan suree itseään koskevia asioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos edes niitäkään! Moisia ihmisiä en taida onneksi tuntea. Meitä kaikesta herkistyviä sen sijaan riittää aikalailla jo meidän suvussakin ja sekin on okei. :)

   Poista
 3. Rakas. Olet niin rakas ja tunneälykäs nuori nainen. Olen ylpeä siitä , että minusta on syntynyt jotain näin hienoa. Empaattisuuden lisäksi osaat vielä kirjoittaakin. Voikaa hyvin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet todella kaikkea tuota,mitä Anu sanoo

   Poista
  2. Oho, hyvin harvoin tai jopa ikinä kuulee tuolta suusta moista :D !

   Poista
 4. pakolaisten syytähän noi on... ja kyllä, olet tekopyhä ja tyhmä ihminen -_-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaha :D :D Ja sä oot hauska, tai no, sait mut nauramaan joka ei tietenkään suoraan tarkoita ettäkö olisit hauska mutta anyhow, olisko sulla lisää yhtä hyviä argumentteja? :D

   Poista
  2. Itse haukut muita toisten blogeissa ja normaalissa elämässäkin puhut seläntakana toisista pahaa. olet uskomattoman tyhmä... toivottavasti joskus tajuat ettei kaikki pyöri sun navan ympärillä ;)

   Poista
  3. Pariisi kuuluu Euroopaan, monet meistä on käynyt siellä, asunut siellä, siellä asuu perheenjäseniä, ystäviä, tuttuja toisin kuin Beirutissa tai Bagdadissa. Jokainen uhri on liikaa ja varmasti kaikilla heillä on kaipaajat jossain.

   Luin yhden blogistin kommentteja jossa itse haukut yhtä ihmistä hänen mielipiteidensä vuoksi. Pidän myös sinua nyt tyhmänä, ja ennen kaikkea lapsellisena!

   t. eri ano kun ylempi

   Poista
  4. Mähän nimenomaan siellä kirjoitin että jokaisella on oikeus mielipiteeseensä - mutta kuten teillä on oikeus sanoa teidän mielipiteenne (tai no, "olet tyhmä" on kyllä jo väite, ei mielipide), on myös mulla oikeus sanoa että jonkun ihmisen mielipide on aivan käsittämättömän huono. Minä en ole ketään haukkunut - jos ihminen itse kirjoittaa _sanasta sanaan_ kopioituna "Kaikki mamut vittuun" niin en voi uskoa etteikö hän olisi valmis vastaanottamaan vasta-argumentteja tähän hänen hienoon lauseeseensa, joka tosin musta jo kertoo ihmisestä erittäin paljon. Myönnän, provosoidun liikaa ja painoin kommentoi-nappia liian nopiaan, olin vain niin käsittämättömän kiukkuinen että miten kukaan voi ajatella niin kuin nyt ajattelikin.

   Mutta ensimmäinen anonyymi - jos sä kerta tunnet mut noin että osaat oikein sanoa mitä "normaalissa" elämässäkin teen niin mikset kirjoita ihan omalla nimellä, olis hauska tietää kuka olet? :D

   Poista
  5. Mä jään kans innolla seuraamaan kuka tämä ano on. Mutta luulen että turhaan, koska onhan se nyt paljon kivempi olla urpo nimettömänä ja haukkua muita ku tulla omalla nimellä kertomaan oma mielipiteensä :) pojille tätiltä suukot ❤

   Poista
  6. Se oot sä ite kuitenkin, siellä mamukauhuisena tylsyyksissäs TK:lla keksinyt uuden hauskan harrastuksen :D

   Poista
  7. En mä oo mikään mamukauhuinen. Mä olisin niitten kaikkien kaveri jos osaisin puhua niille :D mulla on ihan muut harrastukset :D

   Poista
 5. Mä ylipäänsä inhoan sitä, että herätään toisten hätään vain, kun se osuu lähelle, mutta sellaisia me ihmiset nyt vaan ollaan - ihan kaikki. Itsekin säikähdin paljon enemmän tuota Pariisin iskua kun vaikkapa Beirutin pommeja. Syy on niinkin arkinen kuin ettäPariisiin voisin lähteä lasten kanssa matkalle, Beirut ei ole ihan ekana mielessä.
  Olen ihan samaa mieltä kuin E-L: pahinta on, jos mikään näistä tapahtumista ei herätä mitään tunteita. Empatiakyky on ihmisen tärkeimpiä ominaisuuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, toki onneks joukkoon mahtuu myös niitä (tai no, enempi ehkä liittoja tai yhdistyksiä) jotka jaksaa huolehtia vähäsen kaikista maailman ihmisistä, oli ne sitten lähellä tai kaukana ♥ Musta kyllä yhtä kamalaa kuin empatian puute on juuri nämä yllämainitut rasistien tunteet - että "kaikki on pakolaisten syytä ja onneksi päästiin edes osasta".

   Poista